Met de expositie ‘Nijmakke âld’ over gerepareerd en hergebruikt textiel, wil Museum Dokkum bezoekers bewust maken van de hoeveelheid kleding die tegenwoordig beschikbaar is. De mode verandert snel. Kleding is seizoensgebonden of trendgericht en als het uit de mode is wordt het weggedaan. Maar steeds meer mensen worden zich bewust van de milieuvervuiling die de kledingindustrie met zich mee brengt. Reparatie en hergebruik komen daardoor meer in de belangstelling en worden zelfs trendy.
In vroegere tijden had textiel veel meer waarde. Een kledingstuk dat kapot of versleten was, werd niet weggegooid, maar versteld of gebruikt om er iets anders van te maken. Meisjes leerden van hun moeder, op school of de naaischool hoe zij sokken moesten stoppen. Daarnaast kregen zij kennis over het verstellen van kleding. Uit de mode geraakte kleding werd dus vermaakt. Net als kleding die niet meer paste. Stoffen waren namelijk duur, waardoor mensen ieder stukje stof gebruikten zodat niets werd verspild.
In de tentoonstelling worden voorbeelden getoond van gerepareerde en hergebruikte kleding uit vroegere tijden samen met proeflappen en werkstukjes uit het handwerkonderwijs. Ook is er aandacht voor hedendaags hergebruik en heeft Museum Dokkum de hulp ingeroepen van het publiek om hergebruikt of gerepareerd textiel in te brengen, wat waardevolle stukken opleverde. Zo laten we enkele doopjurken zien die gemaakt zijn van trouwjurken.