Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Symposium Lots of Lace, Rotterdam

6 april 2023

Textielcommissie Nederland organiseert het symposium ‘Lots of Lace’ in Rotterdam. Eeuwenlang was kant voor de Europese vorstenhuizen, adel en rijke burgers zeer gewild. Het was het ultieme middel om rijkdom en status te etaleren. De geschiedenis en de ontwikkeling van kant is een fascinerende reis door de tijd. Rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw, wordt de productie gemechaniseerd met textielmachines die een binair systeem gebruiken, hetzelfde systeem dat ten grondslag ligt aan computers. Kantstructuren zijn een inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers en architecten die geïnspireerd door dit weefsel, hun creativiteit en soms high-end-technologie gebruiken om steeds nieuwe vormen en materialen te creëren.
Er is een interessant en verrassend programma samengesteld en het is natuurlijk heel fijn om vakgenoten te ontmoeten. Leden van de redactie van Studies in Textiel en de nieuwe hoofdredacteur Herman den Otter zijn ook aanwezig en u kunt kennis maken met onze nieuwe bestuursleden.

Er zijn nog kaarten beschikbaar dus wees er snel bij!  U kunt kaarten kopen via deze link

De lezingen en presentaties, gaan in op de geschiedenis, conservering, kunst en design. Op het programma staan:
Caroline Esgain, Conservator van Mode & Kant Museum (Brussel). Zij vertelt over de geschiedenis van klos en naaldkanten en de industriële productie ervan. Het onderwerp wordt gemarkeerd met Brussels en Vlaamse kanten.
Lucas ter Hall, architect Studio RAP. Hij zal vertellen over de kracht van computerdesign gecombineerd met digitale productiemethoden. Het werk van Studio RAP is bekend van prachtige kantachtige 3D geprinte structuren en façades. Hoe is hij geïnspireerd geraakt door textiel en vezels en hoe ontwikkelt zich zo’n proces?
Frieda Sorber, kunsthistoricus en technoloog, MoMu Antwerpen. Frieda werkte meer dan 50 jaar met kanten en het merendeel daarvan in het MoMu. Kant vormt daar een belangrijk deel van de collectie. Zij neemt ons mee achter de schermen en vertelt over conservatie, restauratie, het fotograferen ervan en hoe het anders en beter zou kunnen.
Jeremy Dessaint, vierde generatie industrieel kantmaker. Atelier Dentelles. Hij vertelt over zijn ervaringen met het restaureren van de enige drie overgebleven machines uit de kantindustrie van Lyon en hoe vergeten ontwerpen opgepakt worden door jonge modeontwerpers en designers.
Marian Bijlenga, beeldend kunstenaar, ‘Scraps & samplers’ over hergebruik van textiele resten.
Wim Mertens, conservator MoMu Antwerpen laat ons toepassingen van kant zien door Belgische modeontwerpers in de laatste twee decennia.
Tineke Geurts, hoofd expositie Museum de Kantfabriek over kantvernieuwing.
Nadia Troeman, programmamanager/projectleider bij het Nieuwe Instituut. ‘Workwear’, een eerbetoon aan functionele kleren.

Expositie: Maison M’Elise zal tijdens het symposium bruidskleding tentoonstellen waarin Lyon Lace is verwerkt.

Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Er is beperkt ruimte voor betaald parkeren. Tegenover het gebouw bevindt zich Parkeergarage Museumpark. Een aantal uur parkeren kan heel voordelig via speciale parkeerkaarten van de Gemeente Rotterdam. Bestel deze kaarten via Parkeren in Rotterdam.

 

Gegevens

Datum:
6 april 2023
Evenement Categorie:

Locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam, 3015 CB
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.