Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Quatre-mains – textiele kunst, Edegem (België)

4 april - 2 mei

Huis Hellemans toont werk van Carine Heyligen en Ann Van Dijck: Quatre-mains – textiele kunst. Carine en Ann zijn al jaren actief als textielkunstenaars. Carine heeft als geen ander oog voor compositie en kleur, waarbij ze vertrekt van eigenhandig geverfde, gebatikte of geborduurde stoffen. Ann verwerkt afgedankte materialen of gevonden vezels en stoffen. Herinneringen aan hun vorige bestaan zitten verweven in het eindresultaat. Quatre-mains staat voor de manier waarop Carine en Ann samenwerken: twee stijlen en interpretaties die samen een harmonieus geheel vormen.

 

Carine en Ann vonden elkaar in de textielklas in de academie van Hove, waar Carine docent was en Ann, na opleidingen tekenen en schilderen, de smaak van textiel te pakken kreeg. Hun werken passen mooi samen en vullen elkaar goed aan.Vanop veilige afstand leggen ze hun textielwerken samen, die dan met elkaar in dialoog gaan. Een interessante oefening die resulteert in een boeiende tentoonstelling. Omdat ze beiden in hun jeugd piano speelden, hadden ze het plan om ook letterlijk samen quatre-mains te spelen, maar daar stak corona een stokje voor!

Als geen ander heeft Carine oog voor compositie en kleur. Ze vertrekt van eigenhandig geverfde, gebatikte of geborduurde stoffen waarmee ze uitgebalanceerde assemblages maakt. Zo verwerkt ze de thema’s die haar boeien en beroeren. Vaak verschijnen er geborduurde silhouetten in haar werk, soms zijn het menselijke figuren, soms abstracte vormen. De kijker wordt onmiddellijk gegrepen door de sfeer van het werk en gaat spontaan op zoek naar een eigen interpretatie.

Ann bekwaamde zich in verschillende disciplines, zoals weven, batikken, verven. Deze technieken gebruikt ze om de materialen die haar boeien een nieuw leven te geven. Meestal zijn het gevonden vezels en stoffen die worden verwerkt in een monumentaal weefwerk of assemblage. Afgedankte kledingstukken, dekens uit het ouderlijk huis, videobanden, broodzakken, op het strand gevonden stukken van vissersnetten… worden de basis van een nieuw werk. De oorspronkelijke materialen worden onherkenbaar, enkel hun sfeer en karakter, hun structuur en kleur geven iets speciaals aan het werk waarin ze verwerkt zitten. Herinneringen aan hun vorig bestaan zitten verweven in het eindresultaat. Tijdens het verven, weven of assembleren van kleren, dekens, takken of touwen verwerkt ze de verhalen die ermee verbonden zijn.

www.textielgroepetcetera.be/carine-heyligen

www.textielgroepetcetera.be/ann-van-dyck

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 21 november tot 20 december 2020:

  • zaterdag en zondag: 10-17 uur
  • woensdag en vrijdag: 14-17 uur

Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten? Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Gegevens

Begin:
4 april
Einde:
2 mei
Evenement Categorie:

Locatie

Huis Hellemans
Strijdersstraat 14
Edegem, 2650 Belgium
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.