Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Pronkstukken | Tafeldamast van Art Nouveau tot Amsterdamse School, Tilburg

8 februari 2020 - 17 januari 2021

Textielmuseum  1 juni weer open
Tafelgoed met motieven uit de natuur sierden de tafels in de eerste helft van de 20e-eeuw. Bekende kunstenaars als Chris Lebeau, Cornelis van der Sluys, Theo Nieuwenhuis en Jaap Gidding ontwierpen damast met bijzondere dessins geïnspireerd op de natuur.

Nederlandse ontwerpen voor tafeldamast behoren in de eerste helft van de twintigste eeuw tot de top van het Nederlandse textieldesign. Een aantal damastweverijen profileert zich in het maken van ‘artistiek’ damast, waarvoor eigentijdse ontwerpers tekenen. De linnenfabrikanten willen de kwaliteit van industriële producten op een hoger plan brengen en zoeken welbewust contact met sierkunstenaars. Voor de nieuwe patronen blijkt de Art Nouveau een geliefde stijl.

Dieren- en plantenmotieven

Vrouwen uit welgestelde milieus kopen elk jaar weer de mooie dessins aan van Chris Lebeau. Menige linnenkast is gevuld met stapels tafellakens en servetten van ook andere bekende ontwerpers als Cornelis van der Sluys, Theo Nieuwenhuis en Jaap Gidding. De natuur vormt een belangrijke inspiratiebron voor de ontwerpers. Patronen met papegaaien, lelies, kersentakken, vissen en pinguïns in de stijl van de Art Nouveau en later de Amsterdamse School geven een speciaal cachet aan de gedekte tafel. Zij zijn de trots van de huisvrouw.

Collectie TextielMuseum

Het TextielMuseum bezit de meest uitgebreide collectie Nederlands tafellinnen uit de eerste helft van de 20e-eeuw. De laatste jaren is onbekend en bijzonder tafelgoed uit deze perioden aan de collectie toegevoegd. De pronkstukken zijn nu uit de kast gehaald, met een luxe gedekte tafel als stralende middelpunt van de expositie.

 

Gegevens

Begin:
8 februari 2020
Einde:
17 januari
Evenement Categorie:

Locatie

textielmuseum
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
Telefoon:
013 536 74 75
Website:
www.textielmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.