Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Over Fashion for God, Utrecht

14 oktober 2023 - 21 januari 2024

Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van schuilkerken trokken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen. Baljurken werden veranderd in religieuze gewaden. De voorgangers droegen ‘fashion for god’; dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. In Het Utrechtse Museum Catharijneconvent zijn deze rijkversierde mantels en gebloemde baljurken, vol weelderige modestoffen,  borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok te bewonderen. Exclusief gemaakt om te stralen in de Nederlandse schuilkerken. Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kunst van de allerhoogste klasse. Rijkversierde kerkelijke gewaden werden uitingen van stil verzet, maar ook van de eigen agenda van de vrouwelijke makers.  De internationaal toonaangevende en prijswinnende studio MAISON the FAUX staat garant voor het design van de tentoonstelling 

Van baljurk naar kerkgewaad

Baljurken werden veranderd in religieuze gewaden. Dit wordt aangetoond door japonnen uit die tijd te tonen naast koorkappen van dezelfde modestoffen. In het ontwerp van MAISON the FAUX staat een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap uit een schuilkerk.  In de achttiende eeuw kende de Republiek een grote welvaart. Het was de tijd van de barok, en rijke, veelkleurige en gebloemde Franse, Engelse en Chinese stoffen waren in de mode. In deze eeuw ontstond bij vrome vrouwen het gebruik om hun kostbare japonnen aan de kerk te schenken om er kerkgewaden van te maken. Zo kon het gebeuren dat de dienst opgedragen werd in een roze gebloemde koorkap.

De prachtige voorbeelden van de barokke japonnen zijn telkens te zien in combinatie met een gewaad gemaakt van vrijwel dezelfde stof. Dit vormt een schitterend inkijkje in hoe de ontwikkeling van de wereldlijke mode door de katholieke kerk werd omarmd. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat ze honderden jaren later nog steeds imponeren. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal, waar de allermooiste gewaden gemaakt van damesjurken nog één keer in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring!

Fashion for God is ook een prachtige aanleiding om het oud-katholieke erfgoed te laten stralen en het van Rome onafhankelijk voortgaan van de Oud-Katholieke Kerk – 300 jaar geleden – te markeren. De tentoonstelling is mede gebaseerd op het promotieonderzoek van onze conservator oud-katholiek erfgoed Richard de Beer. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie en een uitgebreid lezingenprogramma. Meer informatie is te vinden op www.catharijneconvent.nl.

 

Gegevens

Begin:
14 oktober 2023
Einde:
21 januari
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
Utrecht, 3512 PH
+ Google Maps
Telefoon:
030-2313835
Website:
www.catharijneconvent.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.