Laden Evenementen

Afgelopen Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Afgelopen Evenementen

november 2023

Taal en teken, Oldeberkoop

1 november 2023 - 24 januari 2024

Gallerie Hawar in Oldeberkoop exposeert werk van FreeTex. Free Tex bestaat uit een groep vrouwen die allemaal een rijk textielverleden hebben en die houden van experimenteren en vrije toepassing van allerlei textiele werkvormen. De leden van FreeTex maken heel verschillend werk vanuit heel verschillende ambities en artist statements. Het thema Taal en Teken is ontstaan na een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar zie je heel duidelijk hoe in alle beschavingen gezocht is naar manieren om met elkaar op schrift te kunnen communiceren en om informatie door te kunnen geven aan volgende generaties. Er zijn door onze voorouders uit de hele wereld creatieve oplossingen gevonden om Taal vast te leggen in Tekens en die tekens geven -naast de menselijke betekenis die ze hebben- vaak ook nog een prachtig beeld te zien. (meer…)

Steekplus, Leersum

4 november 2023 - 30 november 2023

Steekplus is een landelijke vereniging met textiel kunstenaars. In november exposeren Gildegenoten die hier lid van zijn samen met hun landelijke collega’s, in het Gilde. Deze textiel kunstenaars werken vooral met stof maar ook andere fascinerende materialen. Het thema voor deze expositie is verwondering.
De opening is op 4 november.

(meer…)

Willy Doreleijers, Baarle-Nassau

5 november 2023 - 17 december 2023

HighFiveArt galerie exposeert werk van Willy Doreleijers, met de titel Tijdreizigers. (meer…)

FASHIONCLASH Festival, Maastricht

17 november 2023 - 19 november 2023

Tijdens dit driedaagse festival krijgt een nieuwe generatie ontwerpers en podiumkunstenaars uit binnen en buitenland de kans om hun werk te tonen aan een breed (inter)nationaal publiek. Het programma met tentoonstelling, performances, talks, workshops en fashion filmvertoningen toont projecten die de hedendaagse modecultuur onderzoeken, contextualiseren en vieren. (meer…)

Viltverhalen, Leiden

18 november 2023 - 25 februari 2024

Voor deze expositie hebben we ons laten inspireren door volksverhalen, sprookjes, maar vooral toch door het wevershuis zelf. Het pand ademt de geschiedenis, van de textielwerkers aan huis, van anderen die er in de loop der tijd hebben gewoond en er hun sporen hebben nagelaten. De structuren van en op de muren, het pannendak, de sfeer in het pand….We hebben voor deze expositie overwegend nieuw werk gemaakt, waarmee we een ieder willen verrassen! Door: Anja van der Weijde, Keetje van der Koogh, Angeline Kriek (meer…)

Craft! Now, Apeldoorn

19 november 2023 - 14 april 2024

De tentoonstelling Craft! Now in CODA Museum gaat over kunst en handwerk. In een wereld waarin kunstmatige intelligentie, online interactie en digitaal ontwerpen een steeds grotere rol krijgt, lijkt het belang van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. Ook het doorgeven van kennis is minder vanzelfsprekend en traditionele ambachten dreigen soms zelfs verloren te gaan. Maar het plezier van zelf maken en het verlangen naar de traagheid van het maakproces zijn niet weg. Sterker nog, een aantal beeldend kunstenaars grijpt steeds meer terug op klassieke ambachten. Resultaat zijn indrukwekkende, kleurrijke en prikkelende kunstwerken die verrassen en inspireren.

(meer…)

AGA LAB: 65 jaar 4 seizoenen, Amsterdam

24 november 2023 - 26 november 2023

AGA LAB, in 1958 opgericht als het Amsterdams Grafisch Atelier, bestaat 65 jaar. Aanleiding om te reflecteren op de huidige positie van de grafische werkplaats in Nederland en haar bestaansrecht in de toekomst. In dit kader heeft AGA LAB het idee van beeldend kunstenaar Herma Deenen omarmd om een project over het Kunstenaarsboek te organiseren, met als titel To the sweet murmur of leaves. De boeken worden getoond in galerie De Bouwput.
24 t/m 26 november 13:00 – 17:00 (Opening vrijdag 24 november 17:00) (meer…)

2 SPRAAK – Afrika ontdekken in textiel, Veendam

26 november 2023 - 20 mei 2024

Het Veenkoloniaal museum zet in samenwerking met Odilia Anyachi Okonga  het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. Want wat is Afrika? Afrika is een immens groot continent met zeer diverse culturen en mode, een continent waar weinigen echt iets van weten. Evenzogoed als Europa wordt Afrika overspoelt door goedkoop textiel. Toch zijn er ook mooie ‘Made in Africa’ stoffen te krijgen. Stoffen die vaak symbolisch een verhaal vertellen en meestal van natuurlijke stoffen zijn gemaakt. Zo kan men van de Oegandese schorsdoek, zeker moderne blazers en hoeden maken. Maar er is zoveel meer te ontdekken!

(meer…)

Hannelieke van de Beek, Neerijnen

30 november 2023 - 26 december 2023
Hannelieke van de Beek – Mixed media / textiel
In Stroomhuis Neerijnen laat Hannelieke divers werk zien in textiel en in combinatie met andere materialen. Er zijn ook klein boekjes en kunstkaarten.

(meer…)

december 2023

Kerstmarkt bij Golden Haand

8 december 2023 - 10 december 2023

Een kerstmarkt met werk van ambachtslieden. Lisa Rosemann is een keramiste die prachtig aardewerk maakt. Mokken, kommetjes, theepotten en alles in prachtige beschilderd met bijzondere glazuurkleuren. Gerhard Herbermann maakt houten snijplanken met aandacht voor de houtstructuur en schitterend afgewerkt. Ton Lubbers draait hout en maakt daar doosjes en ringen van. Hij verwerkt meestal ‘herhout’, dus hout dat al eens eerder is gebruikt in bv een tafel. Het werk van Mirja Wark is bekend. Ook aan kleine geschenken is gedacht zoals potten biologische jam. Daan Simons van Tsugi Woodworks  laat een van zijn tafels zien gemaakt in Japanse hout-verbindingstechnieken en compleet demontabel. (meer…)

Farming Textiles, Museum Kranenburgh

26 december 2023 - 7 april 2024

Met haar presentatie Farming Textiles in Museum Kranenburgh toont Diana Scherer haar kunst voor het eerst in een grote, museale solopresentatie met hierin veel nieuw werk. De door haar gecreëerde wortelstelsels presenteert ze als textiel, of als levende sculpturen die je het groeiproces van de wortels laten volgen. (meer…)

januari 2024

Jacqueline van Bergeijk, Baarle Nassau

7 januari - 18 februari

Jacqueline van Bergeijk is een zelfstandig werkend kunstenaar die zich in haar werk vooral richt op het transformeren van gevonden, gebruikt textiel tot bijzondere kunstwerken. Hierbij wordt zowel 2- als 3- dimensionaal gewerkt. De geheel eigen “touch” die zij haar kunst meegeeft, zorgt ervoor dat de
bezoeker haar kunst als intrigerend maar ook als herkenbaar ervaart. (meer…)

De Handwerkbeurs, Houten

11 januari - 14 januari

De Handwerkbeurs heeft een nieuwe locatie! De IJsselhallen te Zwolle sluiten per 1 januari.  Van dan is de Expo in Houten de nieuwe thuisbasis van de Nederlandse Handwerkbeurs! We verwelkomen we graag weer de standhouders en bezoekers op de nieuwe plek. Op de Handwerkbeurs zijn uitsluitend textiele hobby’s te vinden: borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode en veel meer. Je kunt voor alles wat met textiel te maken heeft op de beurs terecht. Naast de vele standhouders zijn er dagelijks workshops en demonstraties en inspirerende meet & greets met bloggers en ontwerpers.

(meer…)

SPIRIT + MATTER = ESSENCE, Simpelveld

20 januari - 5 mei

SPIRIT + MATTER = ESSENCE, toont het maakproces van De Nieuwe Tempel van Ellis Schoonhoven. In de kapel van Museum de Schat van Simpelveld is iedereen uitgenodigd  om ter plekke mee te werken aan het maken van een monumentale textiele sculptuur waarin eeuwenoude symbolen uit allerlei culturen en wijsheid tradities zijn verwerkt. Tijdens de tentoonstelling is er gelegenheid om mee te borduren. Zo ontstaat er opnieuw een borduur- en naaiatelier in het voormalige klooster en krijgt De Nieuwe Tempel steeds meer vorm.

(meer…)

TO THE EDGE OF YOUR WORLD, Rijswijk

21 januari - 7 april

Anita Groener, winnaar Publieksprijs Papier Biënnale 2022 Transition. Daarom keert ze nu terug in Museum Rijswijk met een solotentoonstelling. To the Edge of Your World bevraagt wat het betekent om vandaag de dag mens te zijn. In de intieme werken transformeren nauwgezet afgedankte materialen zoals takjes, touw en karton tot delicate sculpturen. Het zijn metaforen voor de onderlinge verbondenheid tussen wereldgebeurtenissen en individuele ervaringen. Thema’s als migratie, herinnering, tijd en plaats staan centraal in het werk van Groener sinds haar eigen migratie. (meer…)

D(R)AAD, Haarlem

27 januari - 28 april

In het Verweymuseum in Haarlem is de tentoonstelling D(R)AAD te zien, die de kracht van borduren belicht als een vorm van verzet en genezing van trauma’s. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een nieuwe reeks van drie hedendaagse kunsttentoonstellingen genaamd Laat Los en Koester. D(R)AAD verbindt verleden en heden door historische borduurwerken te combineren met hedendaagse kunstwerken. Daarnaast wordt in D(R)AAD aandacht besteed aan sociaal-maatschappelijke borduurinitiatieven die borduren gebruiken als een sociaal bindmiddel of als een middel om trauma’s, zowel individueel als collectief, te verwerken. (meer…)

februari 2024

Verfmasterclass met Harm, Oldeberkoop

20 februari

In het Hawar-atelier in Oldeberkoop kun je een verfdag met verfmeester Harm Harms volgen. Centraal staan de wensen, vragen en verfproblemen van de studenten en daarom kunnen er ook maar zes mensen deelnemen aan deze masterclass. Of het nu om het beschilderen van je gordijnen gaat,  het verven van je kledingstoffen of het verven van de wol en zijde voor een groot kunstproject, het is allemaal mogelijk.

klik hier voor info

(meer…)

maart 2024

Sieradenworkshop met Elly, Oldeberkoop

1 maart

In het Hawar- atelier geeft Elly van Elp – Bosscha een Sieradenworkshop. Van vloeibaar rubber tot zijdeveters en papiergaren, alle bekende sieraden van Elly komen aan bod. Raak geïnspireerd door de vele voorbeelden die Elly tijdens deze workshop laat zien en ga daarna aan de slag met het uitwerken van je eigen ontwerp. .

klik hier voor info

(meer…)

Geometrisch verweven, Leiden

2 maart - 28 april

Museum het Leids Wevershuis, exposeert  ‘Geometrisch verweven, met een speels randje’
weefwerk van Paulien van Asperen en Anneke Kersten,
(meer…)

Sending Thoughts and Prayers, Weert

2 maart - 14 april

Sending Thoughts and Prayers is de tweede solotentoonstelling van kunstenaar Joyce Overheul (Den Bosch, 1989) . Haar werk gaat over ongelijkheid, seksisme, machtsverhoudingen en de positie van de vrouw. Actuele thema’s die aansluiten bij de vaste collectiepresentatie. In Sending Thoughts and Prayers zijn onder andere wandkleden, knuffelobjecten, vaandels en installaties te zien. De vrolijke kleuren en zachte materialen in het werk vormen een scherp contrast met haar politieke boodschap.
(meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.