Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

CIRCULAIRE SCULPTUREN IN HET FRIES MUSEUM Leeuwarden

2 juni 2020 - 13 september 2020

Het Fries Museum in Leeuwarden verlengt Tenant of Culture: I forgot to tell you I’ve changed tot en met 13 september 2020. Het werk van Hendrickje Schimmel (Arnhem, 1990) draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van de kunstenaar. Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes. Zo zijn er Westernlaarzen die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken. 

Door de intelligente lockdown zijn we als geen ander aan het schoonmaken en klussen. Ook de kledingkast wordt aangepakt, het Leger des Heils heeft zelfs opgeroepen even geen zakken kleding in te leveren omdat de organisatie de vraag niet aan kan. Overschot, verspilling en vervuiling van de mode-industrie is precies het onderwerp van Hendrickje Schimmels werk. Op Instagram geeft zij binnenkort een artist talk over de impact van de crisis op haar werk. Ook geeft zij de luisteraars een opdracht mee: maak van twee afgedankte kledingstukken 1 gloednieuw item voor in je garderobe. Het enige wat je nodig hebt zijn twee kledingstukken, naald en draad of tape, wasknijpers, paperclips of veiligheidsspelden. Wat je maar hebt liggen. De artist talk vindt live plaats op de Instagram van het Fries Museum, de datum wordt binnenkort bekend gemaakt op de website van het museum.

tenant of culture
Hendrickje Schimmel werkt onder de naam Tenant of Culture, onder andere om commentaar te leveren op de merkencultuur binnen de mode-industrie. “Ik neem bij wijze van spreken allerlei aspecten van de cultuur in bruikleen om er mijn interpretatie aan te geven.” Ze draait de conventies van de mode totaal om, de snit van de kleding wordt helemaal bepaald door het materiaal en dan kan de rits soms wat scheef lopen. Een van de vragen die ze zichzelf voortdurend stelt is: hoe bepalen we wat moet worden opgeslagen, hersteld, beschermd en bewaard? Tenant of Culture verkent de relatie tussen mode, natuur en moraliteit.

 

 

Gegevens

Begin:
2 juni 2020
Einde:
13 september 2020
Evenement Categorie:

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
058 255 55 00
Website:
www.friesmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.