Laden Evenementen

Global Wardrobe, Den Haag

9 oktober 2021 - 16 januari 2022

De modecollectie van Kunstmuseum Den Haag presenteert Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie : Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono: deze kledingstukken dragen de wereld in zich en vertellen verhalen over inspiratie en verbondenheid. Het Kunstmuseum nodigt de bezoeker uit om voorbij de schoonheid te kijken, en de kleding te zien als onderdeel van de wereldgeschiedenis die ze vertegenwoordigen. Speciale aandacht gaat uit naar makers van nu die ontwerpen met een open blik op de wereld en daarbij hun eigen culturele achtergrond op de voorgrond zetten.

Mooie, maar ook pijnlijke verhalen, want veel van deze texielstukken kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen. De actuele tentoonstelling
Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie wordt gebracht in een tijd dat het denken over mode als een wereldwijd fenomeen én cultureel toe-eigenen in de modewereld volop in de schijnwerpers staat. 

De buiten-Europese invloeden op de West-Europese modecollectie van het museum zijn in de tentoonstelling op chronologische wijze in drie fasen verdeeld: de 18de en 19de eeuw, 20ste eeuw en het heden. Zij vertegenwoordigen de fases van imitatie, inspiratie en innovatie. Er is bewust gekozen om dit thema niet per regio te behandelen maar in tijdsperiodes. Zo wordt duidelijk hoe de dominante opvattingen over ‘de wereldwijde modeconnectie’ voortdurend veranderen en in een historische context te plaatsen zijn.

 

 

 

Gegevens

Begin:
9 oktober
Einde:
16 januari 2022
Evenement Categorie:

Locatie

kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41 ,
Den Haag, 2517 HV
+ Google Maps
Website:
https://www.kunstmuseum.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.