In etalages van de Annex toont Marjan Eggels haar textiele werken. In haar ontwerpen toont ze een grote verscheidenheid aan textiele werkvormen. Breien, spinnen, borduren, laseren, 3D-computerontwerp: in het werk vermengen zich zowel ambachtelijk als eigentijdse technieken. Tegelijkertijd probeert Marjan Eggels tijdens haar ontdekkingstocht ook altijd de grens van het gebruikte materiaal op te zoeken.
Marjan Eggels (Heythuysen, 1966) is geboeid door garen en draadjes. Deze interesse vindt zijn oorsprong in het 3 Suisses garenboek dat ze in haar jeugd van haar moeder kreeg en sindsdien niet meer uit haar leven is verdwenen. Eggels legt de basis voor haar vormgeverschap in Weert, waar ze een vaktechnische opleiding Kostuum/Couture aan Drakesteyn afrondt. Aansluitend volgt een modeopleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (afgestudeerd in 1991) en een Masterclass Mode, Vormgeving & Strategie aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens deze studies ontwikkelt ze een fascinatie voor patronen en structuren.
Eigenzinnig
Na enkele jaren als textielvormgever/stylist gewerkt te hebben, besluit Marjan Eggels een andere richting in te slaan. Als inmiddels vakbekwaam bloembinder gaat zij aan de slag bij een gespecialiseerde bloemisterij. Echter, in 2010 blijkt toch dat ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ en pakt ze de draad letterlijk weer op. Ze wordt vrij textielkunstenaar en start haar eigen, kleinschalige atelier Akaratos (het Hongaarse woord voor eigenzinnig). Tijdens de Dutch Design Week trekken haar gebreide vazen dat jaar meteen de aandacht.
De Italiaanse interieurarchitecte Rossana Orlandi en de New Yorkse kledingwinkel Anthropologie behoorden tot haar klanten en vormden een belangrijke stimulans voor haar carrière.
Vorm en structuur
Een grote verscheidenheid aan textiele werkvormen, dat is wat opvalt aan haar ontwerpen. Breien, spinnen, borduren, laseren, 3D-computerontwerp: in het werk vermengen zich zowel ambachtelijk als eigentijdse technieken. Tegelijkertijd probeert Marjan Eggels tijdens haar ontdekkingstocht ook altijd de grens van het gebruikte materiaal op te zoeken.
Momenteel past Eggels haar textielwerk vaak toe op het gebied van interieur. In de Annex zijn naast wollen vazen, gebreide lampen en roomdividers geïnspireerd op sjablonen van de architect Pierre Cuypers (1827-1921) ook metaalgebreide halssieraden en enkele couture items te zien, waaronder twee speciaal voor deze presentatie ontworpen jurken.
De Annex
De Annex is een tentoonstellingsruimte waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor een divers publiek. Tijdens de presentatie van Marjan Eggels is de Annex vanwege de RIVM-richtlijnen helaas niet toegankelijk. De expositie is echter zodanig ingericht dat alles bekeken kan worden door de etalage-ramen (7 dagen in de week van 10.00 tot 22.00 uur). Op de website van Museum W is bovendien extra informatie en beeldmateriaal (details en close-ups) opgenomen: www.museumw.nl. Volg ook de socials van de Annex (Facebook @annexweert en Instagram @de_annex).
De Annex gemeentemuseum Weert
Meikoel 3, Weert
0495 531 920