Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

‘Voor elkaar gemaakt’ | Museum Helmond

17 maart 2018

In het Museum Helmond is een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond. Vanaf 1923 worden er in het kasteel huwelijken gesloten. Reden temeer voor het museum om de geschiedenis in te duiken, en het publiek laten zien hoe er door de tijd is getrouwd in Kasteel Helmond.

Topstuk van de tentoonstelling is een bruidsjurk gemaakt van Royal Dutch wax, de stof is beschikbaar gesteld door Vlisco Helmond. In de Vlisco trouwjurk trouwt in april de winnares van de trouwwedstrijd die het museum heeft georganiseerd.

De tentoonstelling ‘Voor elkaar gemaakt’ toont de geschiedenis van circa 100 jaar trouwen aan de hand van een selectie trouwfoto’s en (een tiental) historische bruidsjurken. Bijzonder is dat een groot aantal bruiklenen (bruidsjurken en trouwfoto’s) afkomstig is van het publiek: echtparen die ooit in het kasteel trouwden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds.

De mooiste dag…
Aanvankelijk wordt er in het kasteel  alleen voor de wet getrouwd, als formaliteit. Het feestelijke huwelijk vindt plaats in de kerk, daar draagt de bruid haar mooiste jurk. Dit verandert vanaf de jaren zestig als de bruiloft uitbundiger en persoonlijker wordt gevierd. De tentoonstelling geeft een herkenbaar beeld van de tijdsgeest, zoals het bruidspaar dat onthaald wordt door een Vespa-club of de bruid die trouwt in een jurk van roze fluweel. Ook wordt getoond hoe de bruidsjurk door de jaren heen verandert. Van aanvankelijk heel eenvoudig van ontwerp tot het gebruik van veel stof, ruches, schoudervullingen en plooien in de jaren tachtig en negentig. Vandaag de dag is de bruiloft één groot feest en trouwt de bruid in haar droomjurk op haar favoriete trouwlocatie. Zoals in Kasteel Helmond.

Kasteel Helmond
Kasteelplein 1
5701 PP Helmond
www.museumhelmond.nl

Gegevens

Datum:
17 maart 2018
Evenement Categorie:

Locatie

kasteel Helmond
Kasteelplein 1
Helmond, 5701 PP
+ Google Maps
Website:
www.museumhelmond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.