Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

BRODERIE D’ART, Borne

1 december 2021 - 15 maart 2022

Goudborduurwerk, pailletten en couture.
Museum Bussemakerhuis exposeert Broderie  d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen. Twee nauw verbonden  ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de bezoeker onder andere wordt  meegenomen in het volledige proces van een couture jurk. Alina en Puck tonen de  bezoeker een  spel van tule, goudborduurwerk, pailletten, kralen, zijde en veren.  Te zien zijn verfijnde en arbeidsintensieve technieken die ontwerpers in grote modehuizen zoals  Jan Taminiau, Dolce&Gabbana, Chanel en Dries van Noten toepassen in hun creaties.

Ontwerpster en fotografe Alina Blasquez kwam in 2012 in aanraking met textiel. Na de  masterclass Mastering Broderie Art volgde ze aan de borduurschool Ecole  Lesage in Parijs de opleiding haute couture borduren. Een beroemde bakermat waar  hoogopgeleide ambachtslieden hun passie doorgeven aan de jongere generatie. Daarna  volgde Alina bij Sylvie Dechamps, meester goudborduurster in Frankrijk, meerdere  masterclasses. Ze leerde werken met uiterst verfijnde en zeer kostbare materialen zoals die  tegenwoordig alleen nog gebruikt worden door de grote modehuizen. De techniek kreeg ze  onder de knie na jarenlange training. 

Alina Blasquez laat zich inspireren door patronen en vormen uit de natuur en de texturen van  de gebruikte materialen. “Ik wil elk stukje van mijn werk in mijn handen houden. De vele uren en  het handwerk die in een kledingstuk zitten, maken iedere creatie tot iets bijzonders. Weven,  borduren, breien, lijmen… pijnlijke handen, maar uiteindelijk is het ‘t allemaal waard.” 

– 

Couturier Puck Jansen specialiseerde zich in dames couture op de Meester Opleiding Coupeur  in Amsterdam, waar zij op ambachtelijke wijze de kennis van verfijnd maatwerk leerde. Na  haar afstuderen in 2015 werkte ze onder andere freelance voor verschillende modeontwerpers  en maakte ze theatrale couture stukken voor artiesten en particulieren. Ze verdiepte ze zich in  verschillende borduurtechnieken en het maken van zijden bloemen en welke zij nu toepast in  haar eigen bridal – couture label. Haar liefde voor historie en borduren bracht haar in 2018 in  aanraking met Alina Blasquez, waar zij een cursus goud borduren volgde. 

Met een klassieke visie maar moderne twist houdt Puck vast aan een ambacht wat niet  verloren mag gaan. Hoogwaardig vakmanschap en persoonlijke details liggen voor haar hoog  in het vaandel. “Ik wil de emotie proeven, een verhaal vertellen. Ik wil de veelzijdigheid van de  vrouw benadrukken en het leven in een elegante en organische manier terugzien in mijn  werk.” 

In de tentoonstelling is zeker aandacht voor het project ‘Birds of a feather’ een kleine, intieme  collectie gemaakt door beide kunstenaars. De collectie bevat een aantal couture stukken  geïnspireerd op grote zwermen vogels in de avondzon, heldere patronen en paradijselijke

natuurverschijnselen op donkere dagen. Een creatieve vertaalslag van een nauwe  samenwerking tussen borduurster en couturier, twee onafscheidelijk verbonden ambachten.

 

 Openingstijden 

 

dinsdag t/m vrijdag 11.30 uur – 16.30 uur,  

zaterdag en zondag 13.30 uur – 16.30 uur.  

 

 

Gegevens

Begin:
1 december 2021
Einde:
15 maart 2022
Evenement Categorie:

Locatie

Bussemakershuis
Ennekerdijk 11
Borne, 7622 ED
+ Google Maps
Telefoon:
074-2669636
Website:
www.bussemakerhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.