Laden Evenementen

B.L.A.U.W., Borne

20 mei - 30 november

Museum Bussemakerhuis presenteert B.L.A.U.W. De tentoonstelling is een verkenning van de ambachten blauwverven en blauwdrukken. Naast historische patroonontwerpen, stempels en verf-recepturen, worden ook hedendaagse ontwerpen en toepassingen van stoffen in zowel de mode als de kunst getoond. Met deze tentoonstelling wil Museum Bussemakerhuis tevens de schoonheid en veelzijdigheid van Blauwdruk laten zien. De tentoonstelling biedt de bezoeker de kans om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken.

De tentoonstelling is geïnspireerd op het onlangs verworven patroon- en receptenboek uit 1811 van Johannes Mulder, een gerenommeerd blauwdrukker en verver uit Borne. Zijn historische patronenboek met receptuur uit 1811 bevat ontwerpen die nog steeds actueel zijn. Liesbeth Hassink, directeur van het museum: “Dit is zo’n pareltje en hoort thuis in de top tien van het museum.”

Blauwdruk is in het verleden erg populair, het verven van kleding was goedkoper dan nieuwe kopen. Uit de vele recepten die bewaard zijn gebleven,  blijkt dat voor blauwdruk verven veel natuurlijke grondstoffen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Deze arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist, wordt in Nederland nauwelijks meer beoefend.  

Het textielblauwdrukprocedé is niet alleen gebruikt in de mode, maar ook in beeldende kunst en interieurdesign. Zowel de blauwdrukpatronen van William Morris, een prominente Engelse ontwerper uit de 19e eeuw als de blauwdrukpatronen in de klederdracht zijn tot op de dag van vandaag wereldwijd nog steeds populair.

Textielblauwdruk is zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel
Erfgoed. Historisch blauwdrukpatroon- en receptenboek

Door de komst van de synthetische indigo is men niet langer afhankelijk van de import van natuurlijke indigo uit Azië. Hoewel de oorsprong van Europese blauwdruk in Nederland ligt, wordt dit ambacht hier nog zelden gebruikt. Het is interessant om te zien hoe het textielblauwdrukprocedé zich heeft ontwikkeld in verschillende regio’s en landen. De blauwdrukindustrie was een belangrijke industrie in Twente
Uit dit blauwdrukambacht zijn verschillende katoendrukkerijen in Twente ontstaan, waaronder
Texoprint in Boekelo en Spanjaard in Borne. Helaas zijn deze firma’s inmiddels verdwenen.

======================================================================================

Gegevens

Begin:
20 mei
Einde:
30 november
Evenement Categorie:

Locatie

museum Bussemakerhuis
Ennekerdijk 11
Ennekerdijk 11, 7622 ED
+ Google Maps
Telefoon:
742669636
Website:
http://www.bussemakerhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.