Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

300 jaar onderkleding, Amsterdam

27 juni 2023 - 27 januari 2024

Van linnen onderbroek tot luxe lingerie. De presentatie Onder/Goed in de Special Collections laat de ontwikkeling van ondergoed zien van 1640 tot 1940. Waar in de 17de eeuw onderkleding functioneel was, speelt mode vanaf de negentiende eeuw een steeds grotere rol. Met korsetten, onderrokken, hoepelrokken, chemises (hemden) en directoires (broekjes). 

ZELDZAME ONDERBROEK UIT DE ZEVENTIENDE EEUW.
Een van de meest bijzondere objecten in de presentatie is de onderbroek van Hendrik Casimir, graaf van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland uit ca. 1630-40. Onderbroeken waren zeldzaam in de 17de eeuw en uitsluitend voorbehouden aan de allerrijksten. De onderbroek van Hendrik Casimir is een van de weinige bewaard gebleven onderbroeken uit de eerste helft van de 17de eeuw in Europa. Dat de onderbroek er nog is, komt omdat zijn familie zijn kleding bewaard heeft als eerbetoon aan zijn dood op het slagveld.

SCHOONHEIDSIDEAAL.
Ondergoed, zoals korsetten, hoepelrokken, foundation garments, bh’s en shapewear, speelt een belangrijke rol bij het voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Eeuwenlang zorgt het korset voor het gewenste silhouet. In de 17de eeuw versmalde het de taille, duwde de borsten omhoog en hield de rug kaarsrecht. In de 18de eeuw kwam de nadruk te liggen op de heupen, die met hoepelrokken werden verbreed en in de 19de eeuw op de billen.

LINGERIE
In de loop der eeuwen krijgt het ondergoed meer versiering. Vanaf het derde kwart van de 19de eeuw krijgt ondergoed een verleidelijker functie door het gebruik van kant, zijde en bijzondere kleurcombinaties, zoals een onderjurk van roze crêpe de chine afgezet met een brede strook appliqué-kant en een bijpassend broekje, die in de presentatie te zien is.

VORMGEVING

De presentatie is vormgegeven door het Franse architectenbureau Wilmotte & Associés.

foto

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/onderkleding-in-het-rijksmuseum

Gegevens

Begin:
27 juni 2023
Einde:
27 januari
Evenement Categorie:

Locatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0900 0745
Website:
www.rijksmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.