Warmte en licht in Vezel 4

In de winter zitten we vaker binnen en maken het daar graag gezellig en behaaglijk. Daarom in deze Vezel aandacht voor het interieur en voor wol. Vloerkleden, plaids, vilten- en geborduurde kussens, tafelkleden met Richelieu werk, een poef, een lamp, een geborduurd kamerscherm en bijzondere Japanse koordbuideltjes. Er is keuze genoeg om zelf aan de slag te gaan.

Drents Heideschaap / Susanne Hurenkamp

Schapenwol in het interieur

In de winter verlangen we naar warmte. Wol biedt ons dat. Het is prachtig te verven en te vilten en kussens, kleden en plaids geven veel sfeer in onze woonruimtes. Gotlandwol, Walliser Schwarznase, het Drentse Heideschaap of de Schoonebeeker, de vacht en de wol van deze schapen wordt allemaal gebruikt in dit winter nummer. Wat is er zoal gemaakt: Een prachtige blauwgrijze poef, een diep groen vloerkleed van verschillende vachten, een plaid in prachtige patronen geverfd en kussens met sashiko werk. En Kees niet te vergeten, een wandkleed met in de hoofdrol de stoere ram.

Dambord mandje / Harm Harms

Wil je het graag klein houden. Vlecht en vilt vierkanten en maak hiervan een klein, vierkant mandje. Op het dambord motief kun je natuurlijk vele variaties bedenken.

Verven met een bijzonder resultaat

Mathilde verft wol met de wede plant uit eigen tuin. Vroeger kreeg de wol op deze manier de blauwe kleur. Om het helemaal volgens oud recept te doen gebruikt ze ook urine. Dat geeft een stinkend resultaat.

Tie dye met ijzeren voorwerpen / Adrian Salomé

Adrian Salomé maakt prachtige patronen op haar gevilte lappen wol met behulp van roestige voorwerpen en tie dye. Na een periode van verven met natuurlijke verfstoffen van vezels, draden, stofjes van wol en zijde kun je een stap verder zetten. Het is leuk om eens een lap vilt te gaan afbinden en verven in verschillende verfbaden om daarmee diverse mengkleuren op je vilt te laten ontstaan. Vind je het moeilijk om te beginnen? Volgende zomer kun je bij Hawar in Oldeberkoop een cursus volgen van Adrian Salomé. 

Borduren in stijl

Wil je in stijl borduren dan is Richelieu werk een goed voorbeeld. Richelieu borduren is op een klassieke wijze toe te passen bij het maken van mooie kraagjes en verfijnde tafelkleden. Je kunt het ook op een vrijere manier verwerken als een onderdeel van een wandkleed.

Klaproos in XL kruissteek / Ivonne Toneman

Stijlvol kun je ook het kamerscherm noemen van Ivonne Toneman. Klaprozen borduren in XL kruissteek vraagt om een ander manier van denken. Het is boeiend om te zien wat er gebeurt als je een kruissteek vele malen vergroot.

Shasiko / Elly van Elp-Bosscha

De borduursteken op deze kussens geven een prachtig resultaat. De shasiko patronen zijn ook een mooie decoratie op kleden en kleren.

Komebukuro / Tine van Bebber

Het leven vieren met Komebukuro

Komebukuro, de koord buidel wordt gemaakt met de hand van kleine resten textiel in contrasterende kleuren en patronen. Het heeft een feestelijke uitstraling. Tine van Berber vertelt over de achtergrond van de Japanse buidels en maakte voor haar dochter twee buidels met het thema: “Het leven vieren”, zowel in vreugde als verdriet.

Toasten op het licht

Het zijn donkere dagen en we hebben behoefte aan licht. Eke Krug maakte een sfeervol wandlicht object met zijdelint. Na vele problemen en duizend en één oplossingen is een donker hoekje van haar atelier nu mooi verlicht.

Van alcohol naar kunst / Lia Meiborg

Lia Meiborg en al onze medewerkers toasten graag met een wijntje op het nieuwe jaar. Dit keer wordt alcohol toch op een andere manier gebruikt in deze Vezel. De feestvreugde is er niet minder om.

Alle medewerkers van Vezel wensen je veel plezier met dit winter nummer. Nog even en de dagen gaan lengen. Het wordt lichter.