Vezel magazine 3: Creatief in hergebruik

In deze tijd van wegwerpartikelen en grondstofverspilling besteed het  herfstnummer van Vezel magazine aandacht aan hergebruik. Bang voor doemdenken? Nee, de schrijvers van de artikelen hebben er een kleurrijk spektakel van gemaakt. Duik je kast met materialen in. Oude sokken, resten wol en lappen, plastic, kladjes, todden en vodden, alles komt van pas. We zijn reuze benieuwd wat jullie denken en maken na het lezen van dit  “rijk”  gevulde nummer.

Mathilde Jongbloed

Sockblank

Eerst een lap breien met resten wol en vervolgens weer uithalen. Wie doet dat? Het lijkt een vreemde manier van werken tenzij je een “sockblank” maakt. Mathilde Jongbloed verrast ons opnieuw in dit herfstnummer en laat een detail zien van haar werk op de omslag.

Anna Huizinga

Vilt

Verschillende onder ons kennen het gevoel als je per ongeluk een mooie trui te warm gewassen hebt. Shit happens. Anna Huizinga wast het daarna nog een keer veel heter. Met als resultaat vilt. Wat het haar aan ideeën oplevert vertel ik niet, haar poes spint er in ieder geval garen bij.

Ook Elly gebruikt de techniek van heet wassen bij haar gehaakte wollen wanten. Het zijn mooie, kleine tussendoor projecten. Menig kind en volwassene heeft lekkere warme handen in de komende winter. Het borduurwerk zorgt voor de finishing touch.

In het voorbereidend jaar van de Vrije Kunstacademie in Nunspeet, kreeg Annemarie Peters de opdracht om van restmaterialen een (half) ruimtelijk object te maken. Onmiddellijk was daar de tas met viltrestmateriaal in haar gedachten. Met behulp van de prikviltnaald ontstond Medusa met de krioelende slangenharen.

Eke Krug

Oude sokken, vodden en todden

Dat je oude sokken zo lang bewaard is alleen al noemenswaardig. Eke heeft er eindelijk een oplossing voor gevonden. Zelfs de gaten in de sokken krijgen een belangrijke plek in haar werk. De technieken die ze gebruikt zijn o.a. droogvilten en couching. Deze ervaren dame in het werken met textiel laat ons zien wat draadopnaaien is.


Marjan Adriaanse-Algra

Naast couching kennen we ook nog de term coiling. Iets totaal anders. Het is een speciale wikkeltechniek. Marjan Adriaanse-Algra leert je dit met behulp van stofrestanten. Lia Meiborg raakt niet uitgepraat over kladjes,  vodden en todden. Wat je daar niet allemaal mee kunt.

Harm Harms

Toveren met verf, was en de natuur

Onder hergebruik versta ik ook kennis doorgeven van vele oude technieken. Wie kan dat beter als Harm. Dit keer tovert hij met was en verf de mooiste patronen.

Mirjam van Gelder zegt het mooi. Ecoprinten is samenwerken met de natuur. Door stomen en met behulp van ijzersulfaat en aluin laten planten en bladeren de prachtigste patronen en kleuren achter op stof en papier. Met behulp van dit artikel kun je het zelf ook en nu met de komst van de herfst ligt het materiaal voor het op rapen

Op papier en stof maakt Mariet prachtige ondergronden met overgebleven water, waar kwasten in uitgespoeld zijn. Het eigenlijke toverwerk begint daarna. Fascinerend zijn haar tafereeltjes waarin borduurwerk en afvalwater tot een eenheid gesmeed worden.

Attje Oosterhuis

Oud behang

Attje Oosterhuis vond oud behang. In een serie kleine werkjes combineert ze deze stukjes behang met digitaal bewerkte bloemmotieven uit een oud patronenboek. De motieven heeft ze geborduurd in kruissteek. Verleden en heden vinden elkaar. Het zijn in mijn ogen juweeltjes om te koesteren.

Marjolein Bartels

Handvatten voor een duurzaam leven

Het eerste plastic in de vorm van bakeliet was in 1909 een grootse uitvinding. Tegenwoordig zijn er vele vormen van plastics en is het overal om ons heen. De laatste jaren worden de nadelen van dit materiaal ook duidelijk. De oceanen raken verstopt, dieren gaan dood, en de aarde raakt vervuild met het wegwerp plastic. Marjolein Bartels wil op haar website mensen inspireren om materialen, grondstoffen her te gebruiken. Zo ook plastic. Met het product wat ze maakt van plastic netjes in deze Vezel zet ze een statement neer:

Denk na over afval, voorkom het en hergebruik het.

Kyra Wudich

We kunnen het herfstnummer van Vezel niet mooier eindigen dan met deze tip van Kyra : Handvatten voor een duurzaam leven.