Vezel 1 ontlokt een glimlach tijdens de quarantaine

Vezel veertigste jaargang nr 1

Het lente nummer van Vezel 2020 is uit. Hoe vertel ik over deze mooie uitgave in een tijd waar het corona virus het leven van hele samenlevingen op de kop zet. Voor iedereen van ons heeft het gevolgen, voor de één klein en voor de ander groot. We hopen met onze gezamenlijke redactie dat de uitgave u een stuk ontspanning brengt. Voor mij  geeft de schoonheid die ik vind in kunst en textiel rust in een hectische samenleving.

Festivals

Dit jaar keken we uit naar twee mooie festivals. Het grote Textielfestival in Leiden in mei en het Quiltfestival van het Noorden in juni. In een aantal artikelen in Vezel vertellen deelnemers over hun prachtige werk dat te zien zou zijn. Jo Huijsman- Nammensma was op weg naar het Noorden. Op de omslag van Vezel prijkt een detail van haar werk. Haar landschappen laten zien dat er nog hoop is in een tijd dat het klimaat veel invloed heeft op ons milieu. Ze neemt ons mee in haar denkproces en de stappen die ze maakt om tot deze quiltwerken te komen.

De Noordkaper / Corinne van Zambeek

Corinne van Zambeek, geen onbekende in de quiltwereld komt in deze serie werken op voor een aantal bedreigde dieren. Haar experimenten met verf leveren de mooiste geverfde doeken op en dan moet het quiltwerk nog komen. Het is fijn dat we alvast kunnen genieten van de Noordkaper, de condor, de boshagedis en niet hoeven te wachten tot juni 2021.

Samenwerken

Materialen / Lilian van den Einden en Giny Jans

Het resultaat van een heel bijzondere samenwerking was in 2019 te zien op het Textiel plus festival in Den Bosch. Lilian van den Einden en Giny Jans kenden elkaar een half jaar geleden nog niet. Twee kaartjes getrokken uit een hoge hoed koppelden deze twee totaal verschillende mensen aan elkaar. De één introvert en ingetogen werkend, de ander extravert en kleurrijk. Door goed te kijken naar elkaars werk, te luisteren naar elkaar, te experimenteren ontstond er een fantastisch werk.  In de installatie: Human nature is de basis een mix van natuur, vilt, en handgeschept papier. Daarop is verder gewerkt met diverse technieken. Hun gezamenlijke werk wordt vanaf mei tentoongesteld in galerie Hawar in Oldeberkoop.

Proef lintborduren / Mariet Rankenberg

Mariet Rankenberg bereidde zich voor op het Textielfestival in Leiden. Dit keer speelt in haar werk borduren met lint de hoofdrol. Mariet is dol op het maken van proeflapjes en deelt dat in geuren en kleuren met u. Haar inspiratiebron is het lintborduurwerk op de jurken in de filmserie: Game of Thrones. Met veel geduld en liefde zijn de mooiste creaties ontstaan.

Souvenir de mes parents

Souvenir de mes parents / Elly van Elp-Bosscha

Tastbare herinneringen van je geliefden. U kunt ze in een mooi doosje bewaren en er zo nu en dan even naar kijken. U kunt ze ook op een andere manier verwerken. Elly van Elp-Bosscha ontdekte de pronkrol en maakte een eigentijdse versie met dierbare spullen van haar moeder. Alle benodigdheden en toegepaste technieken legt ze haarfijn uit.
Het is een intieme kijk op haar herinneringen.

Ontmoeten, delen en doorgeven

Afke ontmoet Tamara op een open dag van het Japanese Craft Center. Tamara valt op door haar zelfgemaakte kleding. Een combinatie van Shibori, Boro en Shashiko. Over deze oude Japanse technieken praten ze met elkaar.

Mathilde, onze creatieveling met haar motto: “Durf te mislukken” experimenteert met DMC splijtgaren. Hoe dit een kettingreactie teweeg brengt en uiteindelijk leidt tot het maken van vriendschapsbandjes in een workshop in Kenia leest u in de nieuwe Vezel.

Vriendschapsbandjes / Mathilde Jongbloed

Harm maakte een ragfijn geweven sjaal op een mobiel weefgetouw. Wandelend op een internationale weefmarkt in Oostenrijk maakte hij kennis met dit gereedschap en bouwde zijn eigen versie.

Martijn Hommes, afgestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Utrecht zet zijn verwondering om in viltbeelden.  Van schapenvacht tot verf, alles bewerkt, maakt en verbouwt hijzelf.

Een glimlach in quarantaine

Camboulan crochet / Marije Kaper

Ik wil eindigen met het bericht van Marije Kaper uit Frankrijk. Zij legt in Vezel de Camboulan crochet techniek uit. Op facebook zag zij een afbeelding van het nieuwste lente nummer. Het viel haar op dat dit jaar de 40ste jaargang van Vezel uit komt. In het Frans betekent 40: Quarantaine . Een heel vreemd toeval. Ze hoopt dat ons dit -tussen de zorgen door- ook even een glimlach brengt.