Terugblik op de DDW

henriette.tilanusIk heb het vaker gezien: textiel in combinatie met een heel ander materiaal. Toch verrassen dergelijke experimenten, zeker als het hout met textiel betreft. Je kunt het nog zien, tot 29 oktober op de DDW in Eindhoven. Henriette Tilanus laat daar stiksels op dun houten plaatmateriaal zien. Door een, meestal ronde, vorm in het plaatmateriaal te buigen, zijn barsten en barstjes ontstaan waarin met een dunne draad subtiele stiksels zijn aangebracht. Een heel nieuw materiaal ontstaat dat wellicht weer als drager voor een volgend experiment kan dienen.

door Els Backhuijs

Dat de natuur haar inspireert geldt al langere tijd, ook voor veel meer designers. Niet alleen door het gebruik van een natuurlijke beeldtaal of de wens duurzaam te zijn, ook de waardering voor traditie en het traditionele ambacht hangt er mee samen. Zo brengt Yeelen Tavilla alles bij en tot elkaar in haar afstudeerproject ‘Patria’. Ze maakte een familiegeschiedenis in textiel. Haar roots liggen op het eiland Sicilië en aldaar verfde zij op een natuurlijke manier stoffen met planten en ander materiaal afkomstig van het eiland zelf. Tegelijkertijd maakte ze er foto’s en putte historisch fotomateriaal uit het familiearchief waarmee ze een boek samenstelde waarin kleur, compositie en stoffen één geheel vormen.

Netsuke

Netsuke

Werken in de traditie is ook wat Leon Mommersteeg (lid CCNL) doet. Hij werkt in de traditie van de netsuke snijders. Netsuke zijn de traditionele ‘gordelknopen’ die horen bij de Japanse kimonodracht. Mannen dragen net als de vrouwen een band om hun middel maar in tegenstelling tot de vrouwen hangt aan de gordel van de mannen een beursje. Om ervoor te zorgen dat het er niet tussenuit glijdt, hangt men er als tegengewicht een netsuke aan. Netsuke zijn hooguit 4 cm groot en ware kunstwerkjes. Ik heb er geen van textiel gezien, maar wel van gewei, hout en barnsteen. De natuur is ook hier weer de inspiratiebron.

Een spel met de geschiedenis brengt weer hele nieuwe voorwerpen voort, die vanaf 17 februari in het Zeeuws Museum te zien zullen zijn. Das Leben am Haverkamp gaf bezoekers van het museum een opdracht door middel van een spel; een fluisterspel. ‘Geef ons van 40 willekeurige objecten (lokale voorwerpen uit de collectie) uw omschrijving en wij geven u onze interpretatie terug’. In de stand van het Zeeuws Museum heb ik vier van die borelingen gezien: ik laat me straks in februari graag verrassen met de overige 36 én door hun beschrijving. Want waar zo’n spel al niet toe leidt…

Het Nieuwe Habijt

Het Nieuwe Habijt

Het nieuwe habijt, een collectie van 12 kledingstukken die onderling te combineren zijn. In 2016 was het exact 800 jaar geleden dat Dominicus de Guzman de Orde der Predikers (Dominicanen) oprichtte. Om dit te vieren, vroeg Bureau Johnny Wonder diverse ‘zinzoekers’ zich te laten inspireren door de acht eeuwen Dominicaanse cultuur en geschiedenis. Zo ontwikkelde Designstudio Byborre een herinterpretatie van het Habijt, het kenmerkende kledingstuk dat eeuwen onveranderd bleef. Hoe zou het eruit zien als we het vandaag zouden ontwerpen, uitgaande van dezelfde functie en symboliek als destijds? Een uitdagende vraag die op nog veel meer fronten kan worden gesteld …