Tentoonstelling Oernatuur van Mariëlle van den Bergh

Mariëlle van den Bergh / Oernatuur

Een bijzondere tentoonstelling om te bezoeken in de maand december is de tentoonstelling Oernatuur van Mariëlle van den Bergh in Rijswijk. Ze maakt gebruik van alle denkbare materialen. Staal, glas, pitriet, papier en de laatste jaren ook keramiek. Vaak in combinatie met reusachtige wandtapijten, die worden geweven en gebreid in het TextielMuseum te Tilburg.

De afgelopen twee jaar heeft Van den Bergh hard gewerkt in het textiellab van het TextielMuseum en in de werkplaats van het EKWC aan een nieuw project: ruimtelijke textiellandschappen maken waar je later keramiek aan kunt toevoegen. Door verschillende garens te combineren, ontstaat onderlinge krimp. Deze krimp zorgt voor bollingen in het breisel die een landschappelijk effect geven. Hieraan voegt zij de keramische vormen aan toe om een te worden met het textiel. Van den Bergh zegt hierover: ….”het is een huwelijk geworden tussen textiel en keramiek. Omdat de partners a priori niet veel van elkaar houden, is het eerder een gearrangeerd huwelijk. Maar op gegeven moment kwam de liefde toch.”

Natuur is haar inspiratiebron

Mariëlle van den Bergh / River Coast

Haar vele reizen, naar vooral afgelegen gebieden, versterken haar verwondering over het bestaan en de natuur. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron. In haar werk toont zij haar respect voor de natuur en laat er de kwetsbaarheid van zien. De werken in de tentoonstelling zijn gemaakt naar aanleiding van haar recidencies in onder andere Japan, Australië, Tasmanië, Denemarken, Roemenië, Ierland en de Verenigde Staten. Het grote werk ‘Oernatuur’ ontstond naar aanleiding van het onherbergzame landschap van Australië.

Op 14 december is er een lezing door Rae Bolotin, directeur van de artists-in-residency BigCi en Yuri Bolotin, bushwalker, schrijver en milieuactivist in de Blue Mountains, Australië. Verder is er een lezing door de kunstenaar over de invloed, die residencies op haar werk hebben en zijn er diverse workshops, met textiel en gerecycled materiaal.

Informatie: annekloosterboer@museumrijswijk.nl

http://www.mariellevandenbergh.eu/

Museum RijswijkHerenstraat 67 2282 BR Rijswijk

www.museumrijswijk.nl