Voor alle textiel die er te zien zou zijn, daarvoor wilde ik naar de Mode Biënnale in Arnhem, en dan het liefst voor veel, voor mooi, voor niet mooi maar wel interessant, voor inspiratie, voor vakmanschap en ambacht, en voor ‘hoe bedenken ze het…’.
In het gebouw van MoBa centraal kregen we het advies beneden te beginnen in de Mood Room, waar je het 9 meter lange audiovisuele verhaal in snel wisselende foto’s en meerdere beelden naast elkaar niet kon missen. En daarmee werd meteen al een groot deel van Lidewij Edelkoorts kijk op de wereld van het fetisjisme duidelijk, namelijk dat we op allerlei heel verschillende manieren met ons lichaam, al dan niet bewust, communiceren. Ze wil haar persoonlijke analyse laten zien van onze “behoefte om onszelf te ontdekken en uit te drukken, te bedekken en aan het oog te onttrekken tot de meest excentrieke extremen waartoe het verlangen naar schoonheid de mens kan aanzetten”.
Bij de expositie op de bovenverdieping kregen we de live ‘kleding’ te zien, waarin de mens zich uitdost tot in die extremen. Veel slecht draagbaar, maar zeer zeker tot de fantasie sprekende gewaden met hoofdbedekkingen in de meest uiteenlopende materialen en technieken. Hetzelfde ging op voor het schoeisel in de expositie: “Elevation’: mooi, apart en in mijn ogen vaak benenbrekend.
In de Eusebiuskerk veel dubbele schermen met mooie presentaties van de inspiratiebron op het ene scherm en de daarop geïnspireerde modeshow op het andere, maar weinig ‘live’ textiel. En daar ging ik eigenlijk voor. De schorten met foto’s van oude schorten op een nieuw schort geprint, spraken met niet echt aan.
Bij de Bijenkorf had ‘een aantal Spaanse kunstenaars van naam’ stof voor kledingontwerpen geschilderd/bewerkt. De één had daar duidelijk meer werk van gemaakt dan de ander, maar alles samen was het wel de moeite van het bekijken waard.
Tot slot zagen we de expositie van de Artez – studenten in Mariënburg. Daar werd ik zelf heel vrolijk van de inspirerende werkstukken met vouw- en plooiwerk in o.a. polyestervlies, weefwerk met kettinkjes, plukken bontstof door kant heen naar voren gehaald, en meer.
Al met al was het dagje MoBa echt de moeite waard. Achteraf speet het ons wel, dat we vooraf niet uitgebreider de website hadden bestudeerd op achtergrondinformatie en welke route voor ons het meest interessant zou zijn. Eén dag was veel te weinig om alles te kunnen zien.
Mariet Rankenberg
De Mode Biënnale 2013 in Arnhem is nog te zien t/m 21 juli. Klik hier voor meer informatie.