Annie Horlings met haar Vermeer en nog andere portretten

Concert / Annie Horlings

Annie Horlings was één van de finalisten in het programma de nieuwe Vermeer van omroep Max. Zij maakte met lapjes stof Concert, een hedendaagse interpretatie op een werk van Vermeer, dat verdwenen is. In het lentenummer van Vezel 2023 schreef zij een artikel over haar manier van werken en haar portretten.

Portretten

Voor haar portretten werkt ze met heel veel verschillende tinten stof. Hoe meer verschillende tinten stof, hoe gedetailleerder een portret gemaakt kan worden. De foto van het portret wordt bewerkt op de computer. Na het kiezen van alle kleuren begint het naaien op de naaimachine. In het artikel is prachtig te zien en te lezen hoe een portret in lagen wordt opgebouwd. Vanuit grove contouren en vlakken ontstaat langzaam een gezicht.

Maa / Annie Horlings

Concert

In Concert van Annie Horlings is prachtig het effect van het gebruik van de verschillende tinten te zien die vlak bij elkaar liggen. Kijk naar de rode rok van de vrouw en de oker blouse van de man. In de gordijnen zie je het licht van buiten naar binnen komen. Het rood, geel en blauw van Vermeer is duidelijk herkenbaar. Het krijgt ook nadruk door de zwart, wit tinten in de ruimte.

Vanaf 20 maart tot en met 7 mei zijn al de werken van de finalisten aan de nieuwe Vermeer tijdens een kunstroute te zien in de binnenstad van Delft bij ondernemers en particulieren voor de ramen. Een Plattegrond van de kunstroute is verkrijgbaar bij VVV, hotels, Museum Prinsenhof, Vermeer Centrum Delft.

Het lentenummer van Vezel 2023 met het artikel van Annie Horlings is te bestellen via onze website of via administratie@vezel.org