Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

maart 2024

Expositie “Blauwe Handen”, Vledder

30 maart - 24 juni

In het Museum Valse Kunst is een tentoonstelling van streekdrachten te zien die u mee neemt naar het Zuidwesten van China. Hier wonen volken die niet-chinees zijn. De kleding komt uit de collectie van Ien Rappoldt, die veel naar China gereisd is en daar betoverd werd door de streekdrachten die te zien waren bij bijzondere festivals. De borduursels en patroonboeken vormen echte kunstwerken. (meer…)

april 2024

Marijke Schurink, Amersfoort

3 april - 30 juni

Voor de expositie ‘Oog blikken’ in de Katoendrukkerij in Amersfoort maakte Marijke drie nieuwe werken. Ze werkte een aantal dagen in de Katoendrukkerij. Uit de duizenden houten drukblokken koos zij een aantal motieven passend bij haar beelden. Ze experimenteert met afdrukken op verschillend materiaal. Deze combineert ze met filmfragmenten op ipads tot grote textieltableaus. Schurink verzamelt, speelt, rangschikt en toont. Haar intuïtieve werkproces, op zoek naar sfeer, combinaties in kleur en materiaal geeft het werk een authentieke en spontane kwaliteit. Marijke Schurink creëert onconventionele wand
tableau’s waar digitaal beeld en textiele materialen harmonieus samenkomen. Ze worden herschikt tot verstilde schoonheid, die je dwingt opnieuw te kijken. Naast deze drie nieuwe werken, toont ze enkele eerdere werken. (meer…)

StiQS, Schoonhoven​

9 april - 9 juni

Met de expositie ZilverstiQSel in hetZilvermuseum, slaan de leden van  kunstenaars-collectief StiQS, ieder op een eigen manier een brug tussen twee werelden: textiel en metaal. Normaal is textiel het medium van hun kunst. Textiel is zacht, tactiel, soepel, teer en kwetsbaar. Daarbij is het slap en vormt zich niet zonder kunstgrepen (plooien, ribben, verharden of een steunmateriaal als ijzerdraad) tot een waarlijk ruimtelijke vorm. Nu onderzocht StiQS een heel ander materiaal. Metaal is hard, glanzend, maar toch ook wel tactiel. Het zal duidelijk zijn dat zo’n ander materiaal compleet nieuwe uitdagingen bracht: knippen werd vervangen doorzagen, borduren door walsen en hameren, en onze naald door een spijker of boor. (meer…)

Tegendraads, Zwijndrecht

14 april - 26 mei

‘Tegendraads’ is een expositie die textielkunst op zijn kop zet. Hier worden de eigenwijze borduurwerken van Tilleke Schwarz en het vernieuwende papierwerk van Annelies Morris tentoongesteld. Schwarz onthult een nieuwe dimensie van borduurkunst met haar levendige composities, terwijl Morris, door papier onder de naaimachine te bewerken, een spannende synergie creëert tussen textiel en papier. ‘Tegendraads’ verwijst naar de essentie van draad, de ziel van textiel. Verwacht een tentoonstelling waar Schwarz en Morris, elk met een eigenzinnige benadering, de traditionele draad volgen om de kunst van textiel opnieuw te definiëren. De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op vrijdagmiddag  12 april van 16:30 uur – 18:30 uur. (meer…)

Kristina Benjocki, Rijswijk

14 april - 9 juni

Kristina Benjocki. Weaving Resilience is de eerste museale solotentoonstelling in Nederland van Benjocki . De tentoonstelling brengt haar belangrijkste werken van textiel samen en omvat de grootschalige textielinstallaties Study of Focus (2014), Ground Bindings (Nada, Gizela, Tereza) (2019), TABLEAUX VI-VII, La Composition (2022) en Writing the Unspeakable (2024). Naast textiel is er een nieuwe serie werken op papier te zien. (meer…)

Makers on materials, Tilburg

20 april - 3 november

Van de Flevopolder tot aan Benin! Tentoonstelling Makers on materials in het Textielmuseum Tilburg zoomt in op zes natuurlijke materialen. Met werk van o.a. Christien Meindertsma en Thierry Oussou. Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde, alle staan ze centraal tijdens de groepstentoonstelling Makers on materials. Zeven hedendaagse makers nemen je mee in hun zoektocht naar de kern van een natuurlijk materiaal middels de steeds vaker en wereldwijd gestelde vraag: waar komt het materiaal vandaan? Hoe wordt het materiaal verwerkt, maar ook: hoe kan het anders? Je ontdekt het tijdens Makers on materials, de tentoonstelling waar passie voor materialen centraal staat. (meer…)

Et Cetera, Gent, België

20 april - 5 mei

Allemaal hebben we herinneringen, zowel positieve als negatieve, zoals het leven ze ons toebedeeld heeft. Voor elk van ons zijn ze verschillend, gelinkt aan persoonlijke ervaringen. De pijnlijkste herinneringen laten je soms koppig niet los en duiken op onverwachte momenten weer op, vaak door een toevallig detail. Voor deze tentoonstelling putten de textielkunstenaars van Et Cetera bewuster dan anders uit hun vele persoonlijke herinneringen. Ze gaan ermee in dialoog en verwerken ze in hun nieuwe creaties. Zoals altijd levert deze zoektocht een grote verscheidenheid op aan technieken en allerlei combinaties ervan: batik, vilten, weven, shibori, stempelen, kant. We  hopen dat de bezoekers zelf ook eigen herinneringen opnieuw beleven door onder te duiken in de wereld van Et Cetera en zijn textielkunstenaars. Moge dit vooral positieve ‘memories’ zijn ! werk van: Veerle Dupont, Marleen Haezebrouck, Carine Heyligen, Lieve Jacob,  Lieve Smets,  Ann Van Dyck (meer…)

Marjolein Dallinga, Oldeberkoop

25 april - 27 april

Marjolein Dallinga geeft een 3 -daagse  masterclass : Kleur, vorm en ritme in Hawar, Oldeberkoop. Na herhaaldelijk verzoek, dit keer ook een workshop voor de studenten die reeds een workshop bij Marjolein hebben gevolgd. Neem je vorige werkstukken mee en eventueel ander werk waar je mee bezig bent, zodat we in deze workshop hierop kunnen voortbouwen. Eventueel met verftechnieken en andere applicaties. Er is heel veel mogelijk in het Hawar-atelier.

klik hier voor info

(meer…)

Papier-US, Naaldwijk

28 april - 16 juni

De expositie Papier-us in Kunsthalte 6, toont textiel-, papier- en conceptuele kunst. Elly van Baalen daagt haar publiek uit zich te verwonderen.  De kunstenaar nodigt de bezoeker uit deel te nemen aan haar zoektochten naar leegte, verstilling en het ‘niet weten’.  Kijken, waarnemen en verwonderen. Kenmerken voor haar werk zijn ritme, herhaling van vorm, structuur en minimalisme. In de maakprocessen vindt ze in Coby van Buuren haar gastexposant. Samen gaan ze de uitdaging aan elkaars werk te combineren, een tot de verbeelding sprekende, interactieve expositie. (meer…)

mei 2024

Christine Bruce, Leiden

4 mei - 23 juni

Mueseum het Leids Wevershuis toont werk van Christine Bruce. Met de titel Material Possession.  In deze tentoonstelling worden objecten  als dragers van herinnering, als artefacten met een eigen geschiedenis, tekenend en betekenisvol voor onze identiteit en onze plaats op aarde. De werken zijn gemaakt door middel van cyanotypie en etstechnieken op textiel. (meer…)

“Natuurlijk Mooi”, Drimmelen

17 mei - 26 mei

‘Natuurlijk Mooi’ Kunstexpositie in Oud Drimmelen, Brabant. Achtendertig kunstenaars exposeren hun werk. Textiel, fotografie, beeldende kunst, natuurkunst, ambachtelijk werk en performance, worden zowel binnen als buiten getoond. Het verbindende element is het respect voor elkaar en de natuur.
Tijdens de tien dagen worden diverse creatieve workshops (op inschrijving) door kunstenaars gegeven. (meer…)

Joure onder de wol, Joure

18 mei – 10:00 - 17:00

Joure onder de wol is het wolfeest waar je bij wilt zijn. De schapen van de schaapskudde van
St. Landschapsbeheer Terra worden geschoren. Ook de lammetjes komen mee en laten zien dat het echt lente is. Verder kunt u de geschoren vachten kopen om er zelf mee aan de slag te gaan. Naast een vacht vilten, kunt u de wol ook gebruiken om er een draad mee te spinnen en dan verder te verwerken in weef- brei- of haakwerk. De diverse standhouders hebben al hun moois op dit gebied al voor u klaargemaakt of u kunt bij hen zien wat u allemaal met wol kunt doen. (meer…)

Blomsterstuga Reis naar Estland 2024

22 mei - 14 september

Blomsterstuga organiseert al sinds 2008 textiel- en cultuurreizen naar Scandinavië en de Baltische staten. We reizen vaak per touringcar vanuit Nederland en soms in combinatie met een vliegreis, als de afstand te groot is, bijvoorbeeld naar Estland of Finland. De groepsgrootte is maximaal 25 deelnemers en de reizen gaan door vanaf 16 personen. We bezoeken op onze reizen musea, locale handwerkers, kunstenaars en bedrijven gerelateerd aan textiel en cultuur.
Data 2024: 22 mei – 1 juni, 5-15 juni,  4-14 september
(meer…)

Tapijt van Deurne opnieuw te zien!!!

25 mei - 20 oktober

Nadat het Tapijt van Deurne in 2021 en 2022 te zien is geweest in het kader van 1300 jaar Deurne komt
dit ruim 18 meter lange Tapijt deze zomer terug in de sint Willibrorduskerk in Deurne. Velen hebben het Tapijt al bezocht en waren onder de indruk van de 40 afbeeldingen die keerpunten in de geschiedenis van Deurne weergaven; anderen kwamen vooral voor het borduurwerk: hoe is het in zijn werk gegaan om tot een dergelijk werkstuk te komen. (meer…)

juni 2024

Masterclass Drawing & Painting met Dionne Swift, Oldeberkoop

6 juni - 8 juni

Dionne  Swift is wereldwijd dé kunstenaar / docent van het vrije machinaal borduren. Het is heel fijn dat ze haar kennis nogmaals komt delen bij Hawar. Deze 3-daagse workshop is voor iedereen die graag met de naaimachine werkt tijdens het beeldende proces een enorme verrijking.

Klik hier voor info

(meer…)

Farm & Country Fair, Aalten

21 juni - 23 juni

Bij de Farm & Country Fair is naast de tent met verwerkte en onverwerkte wol een grote kapschuur met vele schapen- en geitenrassen te bewonderen. De eigenaren zijn aanwezig om alles te vertellen over de eigenschappen van de rassen en hun wol. Ook is er een tentoonstelling met bewerkte en onbewerkte wol opgezet. (meer…)

Handwerkfestijn voor het Diabetes, Hoevelaken

28 juni - 29 juni

Met een grote groep onmisbare vrijwillige medewerkers gaan wij dit jaar het
16 e Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds organiseren op
De gehele opbrengst van de verkoop gaat naar het Bestemmingsfonds genezing diabetes type 1 van het Diabetes Fonds. (meer…)

juli 2024

Weversmarkt, Hoorn

24 juli

De Weversmarkt vindt plaatst op het Grote- en de Kleine Noord in het centrum van Hoorn, op loopafstand
van het station, is het op die dag weer een groot, kleurrijk feest met meer dan
150 kramen vol weef-, brei-, haak-, vilt- en kantkloswerk alsmede materialen,
tijdschriften en boeken. (meer…)

september 2024

Ambacht in Beeld Festival, Amsterdam

21 september - 22 september

De 10e editie van het Ambacht in Beeld Festival vindt plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Dit jubileum moet natuurlijk gevierd worden! Met speciale aandacht voor met uitsterven bedreigde ambachten, textiele ambachten uit Marokko en meesters live aan het werk aan grote objecten in de NDSM Loods. Schrijf de data dus alvast in je agenda en hou de nieuwsbrief en onze socials in de gaten! (meer…)

Brei- en Haakdagen, Nijkerk

27 september - 28 september

Kom naar de Brei- en Haakdagen in Nijkerk en laat je inspireren door de wereld van wol! Of je nu een beginner of een expert bent, je vindt hier alles wat je nodig hebt om je passie voor breien en haken te delen. Ontdek de nieuwste trends en materialen op de kwaliteitsmarkt, waar je de beste nationale en internationale winkels kunt bezoeken. Schrijf je in voor een masterclass en leer nieuwe technieken van ervaren docenten. Op onze website vind je alle informatie over het programma. (meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.