Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

april 2023

Symposium Lots of Lace, Rotterdam

6 april

Textielcommissie Nederland organiseert het symposium ‘Lots of Lace’ in Rotterdam. Eeuwenlang was kant voor de Europese vorstenhuizen, adel en rijke burgers zeer gewild. Het was het ultieme middel om rijkdom en status te etaleren. De geschiedenis en de ontwikkeling van kant is een fascinerende reis door de tijd. Rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw, wordt de productie gemechaniseerd met textielmachines die een binair systeem gebruiken, hetzelfde systeem dat ten grondslag ligt aan computers. Kantstructuren zijn een inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers en architecten die geïnspireerd door dit weefsel, hun creativiteit en soms high-end-technologie gebruiken om steeds nieuwe vormen en materialen te creëren. (meer…)

€12

CANVASSING THE MAKING, Borne

6 april

Lezing in Het Museum Bussemakerhuis: het verhaal achter de bakermat van de Twentse textielindustrie en over het onderzoek naar het schildersdoek van de oude meesters. Susan Smelt (schilderijenrestaurator Rijksmuseum) en Ingeborg Meijssen (weefster en textielhistorisch onderzoeker) nemen u mee in het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters, waaronder Rembrandt van Rijn. We weten erg weinig over de linnen ‘dragers’ uit die tijd. Hoe werden deze doeken gemaakt, door wie, hoe kwamen schilders aan hun schildersdoek en was het schildersdoek in die tijd wel van linnen? (meer…)

Zoo-tex, Barchem

7 april - 10 april

”Ontworteld” is het thema waarmee de textielgroep Zoo-tex  dit jaar weer tijdens de Kunstroute Lochem 2023 in de boskapel te Barchem, exposeert. De zeven leden hebben een grote diversiteit aan materiaal en techniek te bieden. (meer…)

Cursus wade maken bij Atelier Alewijn

8 april

Op 21 maart zijn de opnames bij Atelier Alewijn en in de Keistadkerk bij de Cursus wade maken voor het TV-programma  Zin in morgen! gemaak. Op zaterdag 8 april om 18.45, voor Pasen, wordt het door de KRO-NCRV uitgezonden.

Cursus wade maken: Vanaf 27 september  kun je weer deelnemen aan een nieuwe Cursus wade maken bij Atelier Alewijn  op zes dinsdagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur in de Keistadkerk in Amersfoort. We gaan persoonlijk bekijken wat jouw wensen zijn en deze vertalen in textiel. Heb je daar zin in? Met 4 tot 6 cursisten hebben we voldoende ruimte. (meer…)

Joke Koppens, atelierroute Sint Anthonis

16 april - 23 april

Kunstkring Sint Anthonis, een kunstenaars collectief uit de regio, organiseert een atelierroute op 16 en 23 april. Textiel kunstenaar Joke Koppers is lid van de kunstenaarskring en toont haar werk tijdens deze route. Joke werkt veelal met dunne transparante stoffen. Van 11 uur tot 18.00 uur ben je van harte welkom bij Joke Koppers.

(meer…)

Rien Bekkers, Zeis

18 april – 08:00 - 4 juni – 17:00

Slot Zeist presenteert Masterpieces, waarin modellen van Rien Bekkers worden getoond.

(meer…)

‘SYMBIOSE’, Horst

30 april - 24 september

‘SYMBIOSE’‘ Kant ontmoet papier’  In Museum De Kantfabriek vindt een internationale tentoonstelling plaats met werk van Experikant uit Nederland, KantelinK uit België en kantklossters van het Deutsches Klöppelverband en papierkunstenaars uit deze drie landen. In deze expositie is papierkunst te zien van Herman Coppus (NL), Sabine Jacobs (DE) en Bob Matthysen (BE).
(meer…)

Ans Zuyderhoudt, Leiden

30 april - 11 juni

In het Museum Het Leids Wevershuis, is werk van Ans Zuyderhoudt. In welk domein van de kunst ze zich ook begaf, ze begon met ‘uitvinden’. Of het nu ging om gobelin weven, haar eerste grote liefde in de kunst, of, achtereenvolgend, tekenen, drukken of haar laatste grote passie: digitale kunst, ze deed het op een geheel eigen wijze, met als grote gemene deler haar fascinatie voor ‘Kleuren en Lijnen’. (meer…)

mei 2023

Marianne Kastelein en Willy de Heer, Baarle Nassau

1 mei - 30 juni
High Five Artgalerie toont de expositie van Marianne met de titel  “Verloren tijd”
In deze expo presenteert Marianne  haar viltkunst. Willy laat haar beelden zien die met behulp van een textiele basis op een bijzondere manier tot stand komen.
Marian Kastelein     willydeheer.nl                                                                   

(meer…)

“Steen – Goed”, Gilze

13 mei - 21 mei

Tijdens de expositie “Steen – goed” in de Steenfabriek te Gilze, wordt het werk van  het StALcollectief getoond. Deze groep textielkunstenaars is in 2012 gestart in een atelier “De Stal” wat zich toentertijd bevond in een verbouwde paardenstal. Het collectief bestaat uit Ine van Doornmalen, Teuny Bakker, Grieta Timmermans en Ria Braspenning, die iedere maand bij elkaar komen om samen te werken en te experimenteren met nieuwe materialen en technieken. (meer…)

Aangekleed gaat uit in de Zaanstreek, Zaandam

13 mei - 15 mei
Tijdens deze expositie in het Weefhuis, wordt oa werk van Textielcollectief Wij4en getoond, Marionne Jacobs, Hanneke Leeuwerink, Manja Markies en Tineke Oost. Zij laten zich inspireren door kleding van dichtbij en ver weg.

(meer…)

Dynamic Textiles, Den Dolder

18 mei - 21 mei

In de Gehoorzaal P’Arts in Den Dolder exposeert collectief Dynamic Textiles. Zeven textielkunstenaars laten hier de veelzijdigheid van hun textielkunst zien. Niks stoffig… dynamisch is ons credo!
| Judith van Dijk| Ada Heidbuurt| Alice Hendrikse| Ria in ‘t Hout| Tiny Koppens| Astrid Oosterhuis
| Loes Struys. (meer…)

juni 2023

Textiel manipulatie en mixed media met Eke Krug in Frankrijk

5 juni - 13 juni
Van plat naar 3D, wat doe je ermee?

Tijdens de cursus gaat u beginnen met het bewerken en kleuren van verschillende stoffen, papier, vezels en draden. Daarna  knippen, scheuren en naaien/borduren. Het resultaat kan zowel figuratief als abstract zijn, dat bepaalt u zelf. Vanuit het platte vlak gaan we proberen de hoogte in te komen en 3D oplossingen in het werk toevoegen. Er wordt gewerkt met verschillende kleurstoffen en mogelijkheden. Naai en borduurwerk gebeurt met de hand. De werkjes zijn hooguit 25×25 centimeter en kunnen toewerken naar een serie kleinere werken. De resultaten zullen verrassend en verbluffend zijn. En het zal fijn zijn om met mooi weer buiten steekjes te zetten…. Deze cursus is geschikt voor alle niveaus.

(meer…)

Textile now, Tilburg

10 juni - 11 oktober

Textiel is populairder dan ooit. ‘Textile now – each thread tells a story’ viert de actualiteit van het medium textiel binnen de hedendaagse beeldende kunst. Een ontwikkeling die het TextielMuseum met haar unieke opdrachtenprogramma mede stimuleert. In het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum, zijn diverse collectieopdrachten uitgevoerd met bijzondere resultaten – van installaties tot wandkleden. (meer…)

Miranda Vissers, Zaandijk

10 juni - 11 juni

Met de titel “een wereld van kleur”, toont Miranda Vissers haar werk in Het weefhuis te Zaandijk. De verwijzing naar randjes komt Miranda regelmatig tegen als het over haar werk gaat. Haar werk ligt op het randje van schilderkunst en textiel, van realistisch en abstract, ze zoekt de randen op van het materiaal dat ze gebruikt. Bij het werk “ Een wereld van kleur” heeft juist het gebruikte materiaal een gekarteld randje. Miranda maakt gebruik van postzegels, om sfeerbeelden van de natuur en de kleuren van de jaargetijden te creëren. De uitstraling van het werk doet denken aan textiele werkvormen, het zou ook gequilt, gebreid of geweven kunnen zijn. (meer…)

Handwerkfestijn voor het Diabetes – Hoevelaken

16 juni - 17 juni

”Hand-werk van hand tot hand op het platteland” Met een grote groep vrijwillige medewerkers wordt dit jaar het 15 e Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds organiseren. De gehele opbrengst van de verkoop gaat naar het Bestemmingsfonds genezing diabetes type 1 van het Diabetes Fonds. (meer…)

Experikant, Leiden

17 juni - 30 juli

Ruim 20 jaar is kunstenaarscollectief EXPERIKANT actief. Het streven van de 7 leden is om door te experimenteren, met behulp van materialen die niet altijd voor de hand liggen, nieuwe wegen te bewandelen en grenzen te overschrijden. Ieder lid past op een eigen manier de kantklostechniek toe in haar werk. Kanttechnieken op een vrije manier toepassen, betekent zoeken naar vorm, structuur en transparantie. Bij transparantie moet ‘open en dicht’ in balans zijn. Welk materiaal gebruikt of welke vorm ook toegepast wordt, is een zoektocht om in het werk te realiseren. Er hoeft geen draaiing of kruising, de basishandeling voor het maken van kloskant, aan te pas te komen om toch kantachtig te zijn. Door te experimenteren met onorthodox materiaal en te spelen met vormen, zoeken de leden naar een nieuw en verrassend beeld van hun werk. (meer…)

Naaldvilten met Paulien Sijtsema in Frankrijk

20 juni - 28 juni

Dierenkop en Vrouwfiguuur. Tijdens deze cursus is er een keus om een dierenkop en/of een vrouwenfiguur te maken. Heeft u andere ideeën dan zijn die uiteraard met Paulien te bespreken. Alles wordt van 100% schapenwol gemaakt , zonder mal, met verschillende droog- en natvilt technieken. Geniet van de rust en de workshop en keer naar huis met prachtige levensechte creaties. Deze cursus is voor alle niveaus. (meer…)

juli 2023

Vilt en Raku met Els Bottema en Miriam Verbeek in Frankrijk

1 juli - 10 juli

“De natuur als inspiratie”. In deze workshop wordt een verbinding gemaakt tussen vilt en keramiek.
We starten de workshop met een aantal technieken van zowel vilt als keramiek. U gebruikt een eigen gekozen foto als inspiratiebron. U zult afwisselend met klei en vilt bezig zijn en ontdekken wat de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee materialen zijn. U wordt hierin begeleid door beide docenten, (Miriam/vilt en Els/klei). (meer…)

Linnenreis naar Normandië

5 juli - 9 juli

idéBé Reisspecials stopt. Na bijna 30 jaar reizen organiseren, en nog steeds enthousiast en kiplekker, besluit Ine de Boer, toch wat meer tijd voor zichzelf te creëren. Ine “Ik kijk er met heel veel plezier op terug. Dank aan alle reizigers, trouwe boekers en de vele contacten onderweg. Mijn allerbeste wensen aan u allen!”
De Linnenreis naar Normandië zal als afsluiting zijn van een kleurrijke en altijd weer inspirerende, boeiende periode. (meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.