Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

juli 2024

Yarn Connection, Baarle-Nasssau

7 juli - 25 augustus

In High Five Art Galerie, Baarle-Nasssau is de expositie “YARN CONNECTION”- Textiel Collectief Breda te zien. Van vezels naar draden, van draden naar textiele vormen. Draden die verbonden zijn aan
een tijd of een verhaal krijgen een eigen betekenis. Draden gaan door onze vingers en bewust of onbewust vormt zich een nieuw beeld. In de vertragende werking van het ambacht ontstaat de rode draad van ons werk. Draden verbinden verhalen. Yarn connection in ieders eigen handschrift en beeld. Met de toeschouwer ontstaat opnieuw verbinding met het werk en gaan draden van verhalen een
eigen weg. (meer…)

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden – editie Utrecht

12 juli - 30 september

In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt steeds de betreffende provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. In 2024 vindt de editie Utrecht plaats. Het wandkleed in de provincie Utrecht is ontworpen door Munir de Vries en verbeeldt op artistieke wijze de Utrechtse provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen. Alle inwoners van Amersfoort zijn welkom om mee werken en zo een bijdrage te leveren aan dit community art project ! De technieken waarin we het kleed invullen is met borduurwerk, quilten, punchen en tuften. Al het materiaal is aanwezig. Handwerk ervaring is handig maar geen vereiste. (meer…)

Weversmarkt, Hoorn

24 juli

De Weversmarkt vindt plaatst op het Grote- en de Kleine Noord in het centrum van Hoorn, op loopafstand
van het station, is het op die dag weer een groot, kleurrijk feest met meer dan
150 kramen vol weef-, brei-, haak-, vilt- en kantkloswerk alsmede materialen,
tijdschriften en boeken. (meer…)

augustus 2024

Textielmarkt, Geldrop

10 augustus

Het Weverijmuseum organiseert weer een Textielmarkt. Vele kramen zullen weer gevuld zijn met allerlei zaken die met textiel te maken hebben. Naast vormen van textiel zul je er kunst- en hobby-mogelijkheden met textiel vinden. (meer…)

Magisch Blauw  verven met indigo, Amsterdam

23 augustus - 24 augustus

In deze cursus  Magisch Blauw voeren we je mee naar landen, culturen en gemeenschappen waar textielverven met indigo een hemels blauw in allerlei tinten maakt. Groen/koperkleurig is het indigo bad waarin we de stoffen verven. In het licht en de zon kleuren we blauw. In verschillende schakeringen van licht tot donker, met toevoegingen, zoals henna kunnen we diepere aardse tinten maken. Met voorbewerking van galnoten de kleur van de zee. We werken met verschillende resist-dye technieken en maken twee indigobaden in een grote kuip. (meer…)

Zomerschool Botanische Kleuren

27 augustus - 29 augustus

Momoko Natuuratelier geeft een driedaagse Zomerschool Botanische Kleuren in natuurlijk Drenthe. Genieten en kleur maken uit wilde zomerplanten en bloemen, natuurlijk wol verven, tekenen met zelfgemaakte botanische inkten & je eigen Shibori Indigo sjaal verven. klik op deze deze link voor meer informatie over deze driedaagse.

(meer…)

masterclasses Erna van Sambeek , Amersfoort

31 augustus - 20 december

Kom vanaf 31 augustus meedoen met de meerdaagse masterclass ‘Van inspiratie uit vroeger naar een kunstwerk van nu’, door beeldend textielkunstenaar Erna van Sambeek in de De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort. De masterclass start met een uitgebreide rondleiding door het historische gebouw, en uitleg over de textielgeschiedenis van de stad door Nathalie Cassee. Daaruit haal je als deelnemer al een deel van je inspiratie. Onder begeleiding van  Erna van Sambeek en lerend van elkaar, ontdek je steeds meer wat voor jóu belangrijk is in het maken van een textielkunstwerk. (meer…)

Miriam L’Herminez, Leiden

31 augustus - 20 oktober

Verschijnen en verdwijnen: Miriam L’Herminez, beeldend kunstenaar exposeert in Het Leids Wevershuis. Overweldigend noemt ze het bezoek dat ze aan het huisje bracht ter voorbereiding. Het licht dat over de hanenbalken streek, de slijtplekken in het hout, al die zichtbare herinneringen aan het keiharde leven van weleer. Ze gebruikte die indruk voor het centrale stuk, dat op de museumzolder te bewonderen zal zijn: stroken doorzichtige tule met daarop de namen van vroegere bewoners, hun beroep en de periode waarin ze leefden. Bewegend op luchtstromen zullen ze je door de eeuwen heen laten kijken. Een verbeelding van de tijd die is geweest en de geest die is gebleven. (meer…)

september 2024

Workshops Weefstudio Leatemia, Amsterdam

1 september 2024 - 13 december 2025

WeefLaBelke woensdagochtend – inloop weven 09.30-12.30 uur . Vrij weven op weefgetouwen waar je direct mee aan de slag kunt. Voor mensen met enige weefervaring.
Lazy Sunday Workshop vrij weven –  elke 1e zondagmiddag van de maand, voor beginnende weefliefhebbers! 8 sept. | 6 okt. | 3 nov. | 1 dec.
Introductie workshop Vrij weven (Saoristijl).
Persoonlijke begeleiding en heldere uitleg over het weven. Je leert basistechnieken en kunt  direct het weven ontdekken. Dit kan  tijdens Lazy Sunday maar ook in overleg op een ander moment. (meer…)

Textiel tentoonstellingen, een wedstrijd en klederdracht, Katwijk

8 september - 29 december

Beeldend kunstenaar Anneliet van Beelen exposeert in de tentoonstellingszalen van het Het Katwijks Museum haar werken, waaronder beelden met textiel, schilderijen en borduurwerk.

Rouwsieraad en herinnering:  heeft een bijzondere collectie rouwsieraden uit de 19e  begin 20e eeuw. En heeft een tentoonstelling van deze sierraden en van de inzendingen van de bijbehorense wedstrijd. De tentoonstelling toont een verrassende invalshoeken en geeft een brede kijk op sierraden en herinneringen. (meer…)

bruidsjurk in Nederland, Leeuwarden

14 september 2024 - 16 februari 2025

Ja, ik wil! Het Fries Museum brengt voor het eerst een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? (meer…)

Ambacht in Beeld Festival, Amsterdam

21 september - 22 september

De 10e editie van het Ambacht in Beeld Festival vindt plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Dit jubileum moet natuurlijk gevierd worden! Met speciale aandacht voor met uitsterven bedreigde ambachten, textiele ambachten uit Marokko en meesters live aan het werk aan grote objecten in de NDSM Loods. Schrijf de data dus alvast in je agenda en hou de nieuwsbrief en onze socials in de gaten! (meer…)

Brei- en Haakdagen, Nijkerk

27 september - 28 september

Kom naar de Brei- en Haakdagen in Nijkerk en laat je inspireren door de wereld van wol! Of je nu een beginner of een expert bent, je vindt hier alles wat je nodig hebt om je passie voor breien en haken te delen. Ontdek de nieuwste trends en materialen op de kwaliteitsmarkt, waar je de beste nationale en internationale winkels kunt bezoeken. Schrijf je in voor een masterclass en leer nieuwe technieken van ervaren docenten. Op onze website vind je alle informatie over het programma. (meer…)

oktober 2024

Weefcollectief Metamorfose, Neerijnen

3 oktober - 27 oktober

Weefcollectief Metamorfose heeft een nieuwe expositie met als thema “Stromingen”. Met nieuw werk van de leden én een nieuw groepswerk van het Weefcollectief! Het Weefcollectief Metamorfose bestaat uit: Ank Hazelhoff, Lia Rath, Marijke Jochijms, Marijke Scheepstra, Nel Vervoorn, Paulien van Asperen, Thera Berkhout, Tonny van den Berg.

Open: Donderdag en vrijdag van 13.30 – 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur
weefcollectiefmetamorfose.nl

(meer…)

Tapijt van Bloemen, Alphen a/d Rijn

17 oktober - 27 november

Tapijt van Bloemen. Onder deze noemer exposeren de leden van collectief Treffend Textiel in Galerie Alphen Art in Alphen a/d Rijn. Zij maakten voor deze expositie gezamenlijk een imposant en kleurrijk ‘Bloementapijt’ dat uitnodigt de galerie binnen te stappen. De 9 kunstenaars tonen ook hun nieuwe, individuele werk, elk uniek in materiaalkeuze en techniek, dat samen een veelzijdig en gevarieerd overzicht van hedendaagse textielkunst laat zien. (meer…)

Weven Ontrafeld, Amersfoort

26 oktober - 22 november

Weefster Eva Klee en kunsthistorica Mirjam Deckers ontrafelden samen twee stoffen van Bauhausmeister Gunta Stölzl; een shawl en een gordijnstof. Ontdek de uitkomsten van dit onderzoek in De Katoendrukkerij. De expositie vertelt het verhaal van een bijzondere weefster, haar rijke ambacht en unieke werk. Ze bieden inzicht in de vele facetten van geweven stoffen en hun complexe ambacht. Textiel omringt ons vanaf onze geboorte, toch staan we maar weinig stil bij de speciffieke stoffen die ons leven vormgeven. Wat leren we over het weefambacht en de makers als we een historische stof nader bekijken? (meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.