Oog in oog met het werk van Claudy Jongstra

Claudy Jongstra: verven Drie keer maakte ik onverwacht kennis met het werk van Claudy Jongstra. In de OBA Amsterdam, in het Huis voor Cultuur en Bestuur Nijverdal en in de Kantfabriek Horst. Grote muren in openbare gebouwen zijn bekleed met haar gevilte en wollen kleden. In het gemeentehuis in Nijverdal zelfs de hele raadskamer. Deze ruimte bestaat uit onregelmatige vlakken allen bekleed met vilt. Op mij hadden ze een zuigende werking. Prachtige kleuren blauw, geel, naturel, grillig gevilt, woest en toch aaibaar. In de Kantfabriek in Thorn hing een goudgeel wandkleed die door het kleurgebruik en materiaal een intense ervaring voor me was. Krachtig, oer en rijk. Wie maakt dit werk en wie is deze dame? Nieuwsgierig naar haar achtergrond las ik wat over haar en haar werk en ging opgetogen naar de tentoonstelling Ancient Light in het Fries Museum.

door Annelies Diekman

Van 26 maart 2016 t/m 8 januari 2017 toont het Fries Museum in Leeuwarden de solotentoonstelling Ancient Light. De tentoonstelling geeft een inkijk in de wereld van Claudy Jongstra: haar inspiratiebronnen en drijfveren, haar intuïtieve en duurzame creatieve proces.

Bij binnenkomst hangen gevilte kleden dicht op elkaar in rijen in de ruimte alsof je een atelier van een kunstenaar in loopt, waar kunstwerken opgeslagen staan. Aanraken verboden, jammer genoeg. Vanuit dit “depot” kom je in een zaal waar op planken en wanden haar veelzijdige projecten van de afgelopen jaren uitgestald staan: Star Wars, Farm of the World, SF MOMA, Wetterkip. Haar grote internationale doorbraak vond plaats toen zij door de kostuumontwerper van de Star Wars film ´The Phantom Menace´ werd benaderd om de Jedi kostuums te maken. Haar hele familie hielp mee om de opdracht op tijd klaar te krjgen. Voor het MOMA Museum in New York is Claudy Jongstra onlangs gevraagd een monumentaal werk te maken. De inspiratie voor dit werk vond ze bij de geschiedenis van de goudzoekers uit deze omgeving. De gelaagde bodem van de aarde, de bron van het bestaan en de gele glans van het goud zijn terug te vinden in het werk. Ook in deze zaal geen gelikte opstelling. Het is een uitstalling van denkprocessen, inspiratiebronnen, foto’s, notities op pakpapier, krantenknipsels, probeersels met kleur, wol en zijde. Claudy Jongstra gaat het niet alleen om het eindresultaat. Haar doel is niet alleen kunst te maken. Met haar duurzame en ambachtelijke productieproces wil ze ook bijdragen aan een betere en mooiere wereld.

Materialen, verven, drogen, weven Claudy Jongstra: verven
Na de denkprocessen begint het ambachtelijke werk. Welke materialen , hoe ontstaan de kleuren, het drogen, het weven. Ik zie de werkwoorden letterlijk verbeeld op monumentale houten rekken. Bakken vol uienschillen, glazen potten met aftreksels van planten, geel geverfde wol hangend over een immens houten droogrek, een spanraam met haken en daartussen de wol geweven tussen de gespannen draden en uiteindelijk het kleed.

Methaphoric Indigo
Het sluitstuk van de tentoonstelling is haar nieuwste werk ´Methaphoric Indigo´. In deze ruimte zou ik uren kunnen vertoeven. In het midden hangt een cirkel gevormd met indigo geverfde touwen, elk anders van vorm, boven een rond podium. Draden wol zijn gewikkeld, gebonden of hangen in kwasten. Soms zorgt een zuchtje lucht voor een lichte beweging van de strengen. In de binnenruimte van het object voel ik me verbonden…. ja, verbonden met wat? Het is een zintuiglijke driedimensionale ervaring. Het materiaal, de kleuren indigo en wit, de cirkel, het licht, de ruimtelijkheid, alles en (n)iets valt samen. Op een kaartje lees ik dat blauw symbool staat voor transformatie, aangezien de kleur tijdens het productieproces tevoorschijn komt bij contact met de lucht. Het blauw verwijst daarmee ook naar een innerlijk transformatieproces en dat heeft Jongstra met haar werk in ieder geval bij mij bewerkstelligd.
Claudy Jongstra : detail Methaphoric IndigoHet krijgt een permanente plek in het Medisch Centrum Leeuwarden. Beeldend kunstenaar en schrijver Louwrien Wijers interviewde Jongstra in augustus 2015 drie dagen lang over haar leven en werk. Het volledige interview, dat Wijers met de hand uitschreef, is te lezen op de wanden rondom de ´Methaphoric Indigo´.

Claudy Jongstra maakt expressieve textiele werken met gebruik van natuurlijke materialen. Zij hebben op mij impact, geven me warmte, rijkdom en een diepe verbinding met het bestaan.

Ancient Light, Fries Museum

Website Claudy Jongstra

Claudy Jongstra werkt ook mee aan het project Farm of the World. Stichting Farm of the World is in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 een langlopend project gestart om te onderzoeken wat de waarde van het platteland in deze tijd is, naast dat het functioneert als producent voor de stad. Wat heeft het platteland nog meer te bieden? Hoe kan een duurzaam antwoord worden gevonden op de vraag naar voedsel, energie en ruimte zonder belangrijke aspecten als natuur, ruimte, biodiversiteit en landschap daarvoor op te geven? Hierbij werkt ze samen met jongeren om samen een leefbare wereld te maken. Klik hier voor meer informatie hierover.