Zomerreis eindigt bij Experikant

Achterland / Annelies Diekman / acylverf

Achter mijn huis is het graan gedorst. De akkers zijn kaal. Kraaien en roeken, jonge gele kwikstaarten, een enkele reiger bevolken het veld. Af en toe is er in de ochtend of avond een ree te zien. De zomerreis van Vezel is voorbij. Veel provincies zijn aangedaan, helaas niet alle.  Zij krijgen in het loop van het jaar beslist nog hun aandacht. De hele grote tentoonstellingen deze zomer in bekende musea zijn volop door anderen onder de aandacht gebracht. Ik eindig dicht bij mijn deur in de provincie Groningen met een bijzondere expositie in een mooie, intieme ruimte.

Experikant

Image

Van 7 september tot 19 oktober is in galerie de Smederij in Sappemeer de tentoonstelling Van alle kanten door Experikant. De leden hebben gekozen voor werk dat nog niet of slechts een enkele keer is geëxposeerd. Ze vinden het een uitdaging om het oude ambacht te ‘vertalen’ naar deze tijd, waarbij de techniek in dienst staat van de vormgeving. De kunstenaars gebruiken allerlei materialen. Uiteraard garens, maar ook metaaldraad, papier, keramiek, steen en hout maken soms onderdeel uit van de kunstwerken. De werken hebben ieder een eigen karakter en het is verrassend om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn om ideeën en thema’s uit te werken.

Het kunstenaarscollectief EXPERIKANT bestaat uit 8 enthousiaste leden, Truus Buijs, Nel Butter, Frederike Drop, Mimi Libregts, Rinie Verhaegh, Hetty de Vries, Ineke de Vries en Bets van Zeijl. Een ieder werkt geheel zelfstandig in haar eigen stijl. Soms wordt er voor een gezamenlijk thema gekozen. Op de bijeenkomsten wordt het werk met elkaar besproken. De visie van een ander kan vaak heel verhelderend werken. Nieuwe materialen komen ter sprake en ervaringen worden uitgewisseld. Hier gaat een enorme stimulans van uit.

Op de website van Experikant maak je kennis met de achtergrond en werk van de verschillende leden Het is mooi om te zien hoe verschillend het werk van een ieder is. Allen hebben zich eerst bekwaamd in de technische kant van het kantklossen bij de Stichting Nederlandse Kantopleiding. Daarna zijn ze gaan experimenteren en maken de prachtigste werken van hoog niveau.

Mariet Visser

Afbeeldingsresultaat voor breisel kant mariet visser
Detail breisel en kant / Mariet Visser

Ook het werk van de onlangs overleden Mariet Visser is aanwezig. In een memoriam op de website van Experikant: Mariet verraste ons keer op met vernieuwingen in de kanttechnieken. Ze was een begaafd ontwerpster. Haar schijnbaar eenvoudige ontwerpen en creaties ondervonden op veel plekken in Europa en daarbuiten grote waardering. Op het breukvlak van breikunst en kantklossen creëerde ze patronen en vormen die telkens opnieuw bewondering afdwongen door eenvoud, kleur- en materiaalgebruik. Pas bij nadere beschouwing blijkt vaak hoe geraffineerd haar werk in elkaar steekt.

Ik hoop dat deze tentoonstelling vele bezoekers trekt. Laten zien aan anderen hoe oude ambachten in nieuwe experimenten voortleven is voor Vezel haar missie. Experikant toont dat het kan en het een ieder veel plezier geeft.

De openingstijden zijn: do t/m zo van 13.30 tot 16.00 uur.

Adres: De Vosholen 56, 9611 KS Sappemeer.

www.desmederijsappemeer.nl

Op 6 oktober is er een demonstratiemiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

De bron van deze informatie is de website Experikant.