Zomer in Zeeland

Afgelopen week liet het KNMI weten dat we deze zomer (te) weinig mooi-weer dagen hebben gehad. Maar wij hebben goed nieuws. Van heel Nederland is Zeeland de meest zonnige provincie. En laat er nu net komend weekend van alles te doen zijn in Zeeland. Op naar Zeeland dus!

door Ilonka Hellewegen

Vlas in bloei. Foto Piet Grim

Vlas in bloei. Foto Piet Grim

We beginnen in het noorden van Zeeland, in Zierikzee. Daar wordt op zaterdag 20 augustus de handwerkmarkt ´Verweven´voor de vierde keer georganiseerd. Deze markt biedt alles op het gebied van handwerken. Spinnen, weven, breien, quilten, verven, borduren, kantklossen en vilten, en alles wat hieraan is VERWEVEN vind je op deze markt. Op het Havenplein van Zierikzee staan meer dan 50 enthousiaste kraamhouders. Tijdens de markt worden er demonstraties verzorgd met o.a. weven, spinnen, wol- en vlasbewerking.  Zeeland is bekend om zijn vlasproductie. Het werd al in de Middeleeuwen verbouwd. Slechts één week per jaar bloeit het vlas. Ik kom zelf uit Zeeland, en heb dierbare herinneringen aan dit prachtige zomerse blauw.

Vanuit Zierikzee steken we de Oosterschelde over, en komen aan in het mooie visserdorp Yerseke. Inderdaad, waar de bekende mosselen vandaan komen. En juist die mosselen krijgen aanstaande zaterdag tijdens de jaarlijkse Mosseldag alle aandacht. Wat mosselen nu met vezels en textiel te maken hebben? Op het eerste gezicht misschien niets. Maar draden (en dan specifiek de zogenaamde byssusdraden) zijn van levensbelang voor mosselen. Met deze draden zetten zij zich vast op de zeebodem, om hier verder uit te kunnen groeien tot de eetbare mosselen zoals we die kennen. Deze draden worden ´de baard´ van de mossel genoemd. (Mm..misschien is daar nog iets creatiefs mee te bedenken…) Zie hier de relatie tussen mosselen en vezels. En, niet onbelangrijk, de inwendige mens moet toch ook versterkt worden! nettenboetenDat kan dus in Yerseke. Maar er is ook genoeg te zien. Zoals een bijzondere expositie met doopjurken, ´Dopen door de jaren heen´ in de prachtige Hervormde kerk. Verder zijn er demonstraties van vissersambachten. Het is interessant om te zien hoe alles handmatig gemaakt en gerepareerd werd. En er is nog veel meer, alle informatie over Mosseldag is hier te lezen.

 

wolbezuidenWe reizen verder (misschien pas op zondag..) naar onze volgende stop. Deze ligt meer in het zuiden, te weten in Zeeuws-Vlaanderen. Voor veel mensen wat minder
bekend terrein. Daar is op zaterdag 20 èn zondag 21 augustus in Koewacht de jaarlijkse ambachtelijke markt te bezoeken van Wolboerderij Blij Bezuiden . Het is alweer de 9e keer dat deze markt wordt georganiseerd. Wolboerderij Blij Bezuiden fokt merinoschapen, en alle producten van dit schaap, van wol tot lamsvlees, zijn daar dan ook te koop. Daarnaast zijn er demonstraties spinnen van de Spingroep Zeeuws Vlaanderen, diverse workshops (onder andere Art Yarn spinnen, mini-quilten en vilten) en exposities.

Van Zierikzee tot Koewacht… er is weer genoeg om een weekend mee te vullen!