
In Artis-Groote museum is tot 9 maart het laatste werk te zien van de vorig jaar overleden Lizan Freijsen. Het vloerkleed ‘Pijlers van Leven’ is geïnspireerd op een doorgezaagde houten pijler. Houten palen, waar het museum en Amsterdam op gebouwd zijn. Het kunstwerk was in de maak bij het Textielmuseum in Tilburg. Samen hebben Artis en het Textielmuseum besloten in overleg met de familie om de geplande tentoonstelling door te laten gaan.
door Annelies Diekman
Pijlers van leven
In het Artis-Groote Museum hangt een afbeelding van de doorsnede van een pijler. Deze 160 jaar oude, houten palen hebben het museum gedragen. Lizan Freijsen zag het verborgen leven in dit beeld en gebruikte het voor een nieuw kunstwerk. De schoonheid van het onzichtbare is een hoofdthema in haar werk. Het harde hout vormt zij met zachte wol om tot ringen vol met leven.

Fotograaf Hans Wilschut maakte voor de tentoonstelling een fotowerk van een Noors woud, verwijzend naar het bos dat gekapt werd om Amsterdam uit het moeras te tillen.
Fungal Wall

Ruim een jaar geleden bezocht ik Artis-Micropia, vanwege mijn fascinatie voor de vormen en kleuren van schimmels, algen en bacteriën. Ik werd verrast door grote getufte vormen aan de muur. Het bleek het werk van Lizan Freijsen. Voor ARTIS-Micropia maakte zij in 2021 een wandcompositie van handgetufte, wollen tapijten genaamd de Fungal Wall. De warme geel, bruin en beige vormen opgebouwd uit kringen passen prachtig in dit gebouw, waar de eencelligen en schimmels een waar genoegen zijn om te ontdekken. Ook in dit werk wil Lizan Freijsen de schoonheid van het onzichtbare leven laten zien. Het is nu onderdeel geworden van het ontdekkingsparadijs Micropia.

Tuften
De wandtapijten van Lizan Freijsen zijn getuft. Tuften, een oud ambacht, staat weer volop in de belangstelling. Veel jonge mensen pakken het met met veel plezier op en geven er een nieuwe vorm aan. Het heeft eeuwenoude wortels en werd gebruikt om hoogpolige tapijten te maken. Het Textielmuseum met haar moderne werkplaatsen in Tilburg besteedt er veel aandacht aan en ook de ontwerpen van Lizan Freijsen zijn daar gemaakt.
Bij het tuften schiet je met een luchtdrukpistool het garen door een doek. Met uiteenlopende vezels van acryl tot wol, maak je met de hand een hoogpolig tapijt. De poolhoogte is van tevoren te bepalen. Ook achteraf is het mogelijk om de vezels bij te snijden. Hierdoor kun je in een tapijt verschillende hoogtes creëren.
Dit is ook prachtig te zien in de Fungal Wall van Lilian Freijsen. Hoog en laag geven mooie accenten en zorgen voor levendige vormen. De kleuren van de wol, dikke en dunne garens, de zachtheid van het materiaal, het zorgt er allemaal voor dat ik met volle teugen geniet van al deze schoonheid. Ik kom zeker nog eens terug in micropia.
Bron: Micropia Artis en Groote Museum Artis
Bron: Textiel Museum Tilburg