Vlaggen kijken in Goes

Hanny Mallekote

Loods32 in Goes had een geweldig idee. Ze heeft kunstenaars gevraagd een vlag of vaandel te maken voor de vlaggenmasten in het Goese Meer. Een bijzonder project, waar ik graag aan deel wilde nemen. Mijn vlag met een verhaal wappert inmiddels in volle glorie.

door Hanny Mallekote

Van de hoed en de rand

Mijn interesses en bezigheden liggen vooral bij het ontwerpen en maken van hoeden. Men zegt vaak dat ik ‘technieken in een ander jasje’ stop. Dat klopt wel, ik wijk regelmatig af van de gebaande paden, sla graag een onbekende weg in en laat me verassen door wat ik tegenkom. Een uitdaging is de spanning zoeken waarbij de achter- en binnenkant van het ontwerp net zoveel aantrekkingskracht of zeggingskracht heeft als wat je “de goede kant” zou kunnen noemen. Dat geldt voor de hoeden en zeker ook voor de objecten die ik maak voor een buitententoonstelling.

Een vlag ontwerpen

Ik doe mee met het vlaggenproject van Loods32. Nooit eerder gebruikte ik textiel voor een buitenproject. Een vlag ontwerpen en maken zoals voor het project “Laat maar waaien, laat maar zien” is een nieuwe uitdaging. De vlag moet weer- en windbestendig zijn. Ik moet me schikken in de vergankelijkheid van het materiaal en in het platte vlak waarbij beide kanten goede kanten zijn. Kanten die, gestuurd door de wind, voortdurend in beweging zijn. Op de vlag zie je afdrukken van hoedenmaterialen en grafische vormen die reflecteren aan de onmenselijke omstandigheden waarin textielarbeiders werken. De voorkant laat een gouden gloed zien die onze hebzucht aanwakkert en het oog verblind zodat we de donkere kant niet zien. Op de achterkant overheerst het zwart en rood die het leed verbeeld van mensen over wiens rug de modeketens zoveel winst gemaakt hebben. Voor onze kleding worden wereldwijd mensen uitgebuit en mensenrechten geschonden.

Loods32

“Laat maar waaien, laat maar zien” is een initiatief dat ontstaan is in coronatijd. Initiatiefnemer is Iris van ’t Bosch van Loods32. Zij heeft kunstenaars benaderd een vlag te ontwerpen voor één van de vele masten in haar woonwijk “De Goese meren” tussen Wilhelminadorp en Kattendijke. Verandering door wind, zon, tijd én de 3 hijsmomenten van het groeiende aantal vlaggen was een beleving op zich en een verrassende ontmoeting met kunst. 

Inmiddels hebben 30 vlaggen van de kunstenaars een vlaggenstok gevonden. Het project is vrij te bezichtigen tot 1 september. Liever een rondleiding per fiets, wandelend of suppend? Dat kan via info@loods32.com De vlaggen zijn ook te zien op de site van Loods32.

Hanny Mallekote Nadorstweg 38 4333 AN Middelburg www.hoedgezien.nl