Vezel nummer 3 pimpen, recyclen & upcyclen

Textiel is overal om ons heen. Het is de warme trui in de herfst, een troostende lappenpop van een kind. Textiel is zacht, flexibel, warm en een inspiratie om mee te werken. En om steeds opnieuw mee te werken, want textiel leent zich uitstekend voor hergebruik. Daarom staat het nieuwe Vezel magazine deze keer in het teken van recyclen en upcyclen.

45 pagina’s vol persoonlijke textielverhalen met veel praktische informatie over verschillende werkstukken en de gebruikte technieken en materialen. Inspirerend om te lezen en om zelf mee aan de slag te gaan!

Hier lees je alvast een voorproefje van de verschillende artikelen in Vezel nummer 3, 2024. De nieuwe Vezel verschijnt komende week tussen 16 en 21 september.

Door Suzanne Scholten

Breiwerk… en dan

Wat te doen met een breiwerk wat half af is? Vaak blijft het een paar jaar liggen. Eke Krug gaf haar halve trui een nieuwe bestemming en maakte er babykleedjes en een nieuw kunstwerk van. Ze laat zien hoe ze met behangerslijm het breisel overgiet en er Franse knoopjes in maakt. Met gesso, structuurpasta, textiel versteviger, verf en borduursels maakt ze er een mooi reliëf van.

breiwerk
Breiwerk – Eke Krug

Een sprookjeswereld van glas en textiel

Ook Marion Karremans-Burger werkt graag met verschillende materialen en technieken. Veel van haar creaties zijn geïnspireerd op de natuur, met organische vormen, zoals de nerven in bladeren en de takken van bomen. Ze werkt met organza, vilt, garens en sinds kort ook met glas. Daarover vertelt ze hoe ze haar grenzen verlegde voor een tentoonstelling in de Hortus. Het resultaat is een bijzondere installatie van leliebladeren die spiegelen in het wateroppervlak. In september en oktober is haar werk bij Hawar te zien.

Textiel- en glaskunst
Textiel en glas – Marion Karremans-Burger

Van stalenboek naar opbergmand

Het verzamelen van textiele materialen is vaak een sport op zich. Elly van Elp-Bosscha vertelt dat ze besloten heeft eindelijk op te gaan ruimen, maar dan toch weer nieuwe materialen krijgt aangeboden die ze niet kan weigeren. Ze kreeg een stalenboek met lappen meubelstof. Ze houdt ervan om materialen te recyclen en maakt van de stalen stof een gevlochten mand. In haar uitgebreide beschrijving met veel foto’s lees je hoe ze dat doet.

Mand van gevlochten textiel

Gevlochten mand – Elly van Elp-Bosscha

Een 3D vlinder borduren

Nieuwe technieken leren is een heerlijke verkenningstocht, vertelt Wanda Dijkstra in haar verhaal over het 3D borduren. Ze laat zien hoe ze een prachtige vlinder ontwerpt en vertelt hoe ze uren en uren geconcentreerd opgaat in het borduren.

3D geborduurde vlinder
Geborduurde vlinder – Wanda Dijkstra

Proeftuin van materialen en technieken

Het proeven van nieuwe technieken en materialen gaat verder in de proeftuin van Klaasje Mulder. Ze maakt een receptenboek van materiaal en techniek voor haar cursisten. Vaak met restjes materiaal en kleine proef lapjes.

proeflapje textiel handwerken
Proeflapje – Klaasje Mulder

Vergankelijk textiel

Lia Meiborg werkt ook het liefste met materialen die ze al in huis heeft of op een rommelmarkt heeft gevonden. Zoals een oude kinderfoto, waar ze een werkstuk over vergankelijkheid mee maakt. De beperkingen van het materiaal dwingen haar om creatieve oplossingen te bedenken. En het creatief bezig zijn helpt haar ook om dingen te verwerken.

Vergankelijk – Lia Meiborg

Kleine weefsels als guilty pleasure

Werken met textiel kan ook een guilty pleasure zijn, vertelt Mathilde Jongbloed. In haar artikel gaat het over kleine projecten die ze leuk vindt om te maken en die ook snel klaar zijn. Het zijn kleine weefsels op karton gemaakt met restjes wol en garen.

weefsel
Weefsel – Mathilde Jongbloed

Spinnen en breien met krantenpapier

Ook krantenpapier kan gerecycled worden. Bijvoorbeeld door er mee te breien. Angelique van Oest-van Breda vertelt over haar krantenreis en haar ontdekkingen en ervaringen met krantenpapier. Ze experimenteert met verschillende naalden en variaties krantenpapier en maakt daarvan grote gebreide reliëfs.

breiwerk van krantenpapier
Breiwerk van krantenpapier – Angelique van Oest-van Breda

Soorten tussenvullingen

Als je met textiel werkt, gebruik je vaak ook vulmaterialen. Elly Prins is specialist op het gebied van quiltbenodigdheden en weet alles van tussenvullingen. Welke vullingen zijn geschikt voor je project? Je leest hier meer over in de nieuwe Vezel.


Elly Prins – Meisje met de parel

Kunst van theezakjes

Ook theezakjes kun je opnieuw gebruiken. De laatste tijd zijn de materialen daarvan minder synthetisch en goed bruikbaar. Mariet Rankenberg heeft een heel eigen techniek ontwikkeld met gebruikte theezakjes. Met verf, collage en borduursels maakt ze er kleine kunstwerkjes van.

kunst van theezakjes
Werken met theezakjes – Mariet Rankenberg

Batikken met olie

Shuen Li Spirit vertelt over het batikken met olie. Ze maakt hiermee een groot kunstwerk wat te zien zal zijn op het Ambacht in Beeld Festival 2024. Ze zal daar ook workshops geven om deze batiktechniek te demonstreren.

batikken met olie
Batikken met olie – Shuen Li Spirit

Tot slot staan er in de nieuwe Vezel weer veel evenementen, tentoonstellingen en cursussen in de uitgebreide agenda.

Vezel magazine

Wil je Vezel nummer 3 bestellen? Ga daarvoor naar de website van Hawar.

Hier vind je informatie over een abonnement op Vezel magazine:

Reacties (2)

  1. Roelien van der Greft

    Beste mensen.
    Wat een prachtig nummer weer: de laatste vezel!! Complimenten!!
    Bij de beschrijving van de vlinder wordt verwezen naar meer informatie op de website van vezel, maar waar staat dat dan??
    Groet Roelien van der Greft

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.