Het boordevolle en gevarieerde juni nummer van Vezel verschijnt tussen 18 en 22 juni. Net zoals vele abonnees hebben we er vol verwachting naar uit gekeken. Voor de medewerkers van Vezel is het dit keer een uitgave met een rouwrand. Erna van Mil, onze redacteur is plotseling overleden. Vele artikelen in dit nummer zijn door haar geredigeerd.
Als je van reizen houdt kun je je hart ophalen. We reizen om het Fair Isle breien te leren of wol te kopen op Ameland om een sieraad te maken. We blijven thuis en maken innerlijke reizen om opgedane ervaringen of herinneringen tevoorschijn te halen en vorm te geven. We ontmoeten de Karenni vrouwen uit Myanmar. Hun reis bestaat uit vluchten. Met behulp van ambachtelijke technieken tonen zij hun kracht.
Erna’s reis samen met Vezel en Hawar is afgelopen. Of toch niet? Hoe gaan wij dit de komende tijd vorm geven?
door Annelies Diekman
Erna liet mij op donderdagmiddag de pdf’s van de nieuwe Vezel zien. Vol enthousiasme zei ze: “Het wordt een prachtig nummer en onze nieuwe medewerker Romy heeft het fantastisch vorm gegeven”. We genieten elke keer als het nieuwe nummer voldoet aan onze verwachtingen. Het zijn mooie onderwerpen en veel verschillende technieken komen aan bod. We nemen vrolijk afscheid zonder te beseffen dat het de laatste keer is. We hebben zeer onverwacht afscheid van Erna moeten nemen. Zoals haar familie zei: “Onze Bezige Bij is tot stilstand gekomen”.
Reizen
Bij het artikel van Eke Krug raak ik in de ban van onderstaande foto. Het is de achterkant van een roze geverfd doek gelegen op een cirkel van pitriet. Zo mooi passend voor mij bij de dood van Erna. Het is een klein detail uit de innerlijke vrije techniek reis van Eke. Het begin van dit avontuur bestaat uit het vlechten van lappen stroken en de rest vertelt ze je graag zelf.
Mathilde Jongbloed maakt een reis zonder vooropgezet plan. Voor haar een spannend avontuur, omdat ze meestal niet zo werkt. Evenals bij Eke is vlechten een onderdeel van het geheel, maar zij doet het met gesponnen papierdraad. Alleen dat spinnen is al een kunst op zich.
Elly van Elp-Bosscha vertrekt met de boot naar Ameland en komt thuis met Amelander wol. In de uitgebreide werkbeschrijving lees je hoe je de wol verft met meekrap en daarna kan het haken van het sieraad beginnen. Een detail hiervan prijkt op de omslag van Vezel.
Wil je met wol een oude ambachtelijke techniek leren dan reis je af naar Fair Isle. Dit eiland is heel bekend om haar grote variatie in patronen breien. Anke Werker en haar moeder leren een spencer breien met de breimachine en vinden inspiratie in de prachtige kleuren van het landschap.
Geleend landschap
Miranda Vissers wil met haar werk aandacht vragen voor de kwetsbaarheid van elementen uit het landschap. “We lenen het landschap waarin we leven.” Ze gebruikt handwerktechnieken als omwikkelen, knopen, borduren of haken met de natuur als uitgangspunt. Haar werk is vanaf half juni te bekijken in de galerie van Hawar in Oldeberkoop.
Miranda werkt veelal met restmaterialen of hergebruik van materialen. Ook voor Anne Marie van der Veen is dit een belangrijk uitgangspunt. Ze is kleermaker van beroep en tovert uit resten die ze krijgt een elegant jasje. De lappen, die ze gebruikt zijn net te klein, dus door combinaties te maken ontstaan bijzondere creaties, zoals deze mouw.
Stitch your brain
Stitch your brain is een jarenlang project van Monika Auch. In dit project nodigt ze deelnemers uit om een handwerk te maken met de hersenen als inspiratiebron. Over de hele wereld werden borduurpakketjes verzonden met op het stramien een schematische afbeelding van het brein. In een boek zijn alle werken verzameld. Je mocht borduren, naaien of een andere techniek gebruiken.
Kan het gebruik van ambachtelijke technieken het brein en daarmee het psychisch welzijn beïnvloeden? In de vluchtelingenkampen in Noord- Thailand verven en weven de Karenni vrouwen kleding en andere gebruiksartikelen. Het vergroot hun economische zelfstandigheid en het geeft hen vertrouwen en kracht.
Kruisende steken
Dat er zeer veel variaties zijn in elkaar kruisende steken laat Mariet Rankenberg zien. Festonsteek, flanelsteek, taksteek, kruissteek, met al deze steken tovert Mariet pareltjes. Ook voor de lezers van Vezel de moeite waard om uit te proberen. Een heel andere manier van borduren.
Ik eindig met het katoen schilderen van Harm Harms en met het artikel van Marga Talen-Goutbeek. De geverfde katoenen lappen herinneren me aan de kleurrijke lappen van Harm op het Quiltfestival in Rijswijk. Erna was toen nog drie dagen volop aan het werk samen met het Vezel- en Hawar team.
Marga Talen-Goutbeek laat ons zien hoe je met prachtige textiele technieken een herinnering kunt maken aan overleden dierbaren. Hierbij gebruikte ze zowel de voor- en achterkant van het werk. Ik hoop dat het de medewerkers van Vezel en Hawar ook lukt om het verlies te herscheppen in dierbare herinneringen en we zo samen met Erna verder wandelen.
Ondanks de rouwrand wens ik iedereen heel veel plezier met het zomernummer van Vezel. Een stralende zon kunnen we goed gebruiken.
Ziet er prachtig uit!