Het is (bijna) lente, Vezel komt eraan!

De eerste Vezel, maart 2013.

De eerste Vezel van maart 2013, toen nog in kleiner formaat en met  ‘slechts’ 58 pagina’s.

Vijf jaar Vezel! Het eerste lustrum is een feit. In maart 2013 veranderde de naam van ‘Spin- en verfkrant’ in ‘Vezel magazine’. Hoewel het in de wandelgangen soms nog steeds ‘krant’ wordt genoemd, ziet het er beslist niet meer zo uit. Er is een hoop veranderd in de loop der jaren. We zijn gegroeid, niet alleen in abonnees, maar ook in formaat en aantal pagina’s. Voor deze speciale gelegenheid zijn er zelfs 8 extra pagina’s! De lay-out is mooier dan ooit. Ook hebben we nu gekozen voor ander papier, waardoor de foto’s nog beter tot hun recht komen. En dat allemaal voor dezelfde abonnementsprijs. Vezel wordt nog steeds gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers. Maar, we kunnen het niet zonder (bijdragen van) onze lezers. Ben je enthousiast over Vezel? Vertel het verder. Heb je kennis, kunde of ervaring te delen? Vertel het ons!

 

 

door Ilonka Hellewegen

Monoprint: verfproef op de plaat.

Monoprint: verfproef.

Vezel zet je aan tot dromen, fantaseren en zelf doen. Dat begint al bij de omslag. Je kijkt ernaar, en denkt: wat is het? Nieuwsgierig sla je het blad open. De foto’s onder de kop ‘INHOUD’ spetteren je tegemoet. Het is gewoon moeilijk te bepalen waar je zult beginnen, zoveel leuke dingen staan er weer in. Eerst maar even het voorwoord van de hoofdredacteur, Harm Harms, lezen. Met zijn licht filosofische inslag voert hij je mee en zet je aan het denken over oude wijn in nieuwe zakken… Om vervolgens heel praktisch aan de slag te gaan met monoprinten, in het eerste artikel.

 

Detail uit 'Rhapsody in blue' van Ginie Arends

Detail uit ‘Rhapsody in blue’.

Dromen, dat ga je doen als je het artikel over quilten leest. Was een quilt van oorsprong gewoon een deken van doorgestikte lagen om te beschermen tegen de kou, de foto’s in het artikel laten quilts van een hele andere orde zien. Quilts om bij weg te dromen. Ginie Arends vertelt over de grenzeloze mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, en blikt alvast vooruit op het komende Quiltfestival Noord Groningen, dat in juni dit jaar eveneens het eerste lustrum viert.

 

 

Detail van een groepsportret.

Detail uit een groepsportret.

Ja, en fantaseren… dat doe ik als ik zie hoe Antoinette Koelewijn van een foto een tekening naait op de naaimachine. Ik sta echt even paf. Foto’s die ze maakte tijdens een rondreis in China hebben haar geïnspireerd tot het maken van portretten gestikt met zwart garen. Of met kleurverloop. Zo sprekend! En dan ook nog eens een makkelijke techniek, die aan de hand van mooie foto’s goed wordt uitgelegd. In mijn hoofd ontspinnen zich dan ook direct allerlei leuke ideeën.

 

 

Van rafels tot papier.

Van spijkerstofrafels tot papier.

Mensen met passie voor papier kunnen ook hun hart ophalen met deze Vezel. Zelf heb ik wel iets met boeken en papier. Het verhaal van Roswitha Witten spreekt me dan ook enorm aan. Roswitha heeft een passie voor boekbinden. Later is daar papier scheppen bijgekomen. Dat heeft een enorme creativiteit bij haar losgemaakt. Zo ontstonden haar ‘weerbarstige’ boeken. Wat dat zijn, vertelt ze in Vezel. En het verhaal van Hélène Derkx laat weer eens zien dat de mooiste creaties vaak heel toevallig tot stand komen. Want hoe kom je anders van een vlek in je spijkerrok uit bij het maken van heel bijzonder papier?

 

Breien met brandnetelgaren

Breien met brandnetelgaren

Over weerbarstig gesproken, daarover kan Mathilde Jongbloed meepraten. Het begon al met haar tuin, die niet met haar mee wilde werken. Toch leverde die tuin haar de –eveneens weerbarstige- brandnetels op, waarmee ze aan het experimenteren is gegaan. Het uiteindelijke resultaat: eigen gesponnen brandnetelgaren. In Vezel deelt ze haar prikkelende ervaringen met ons.

 

 
Je bent gewaarschuwd, stil zitten is er niet echt meer bij als je eenmaal in deze Vezel bent gedoken. Elly van Elp-Bosscha leert ons madeliefjes maken. Mariet Rankenberg laat ons bladeren borduren – ooit wel eens de hagelslagsteek geprobeerd? – En dat alles onder toezicht van het alziend (vilten) oog van Harm Harms…

Dit is maar een greep uit deze goedgevulde Vezel. Er is nog veel meer! Dus zit er niks anders op: ga Vezel lezen, ga dromen, fantaseren en doen!

Ben je abonnee, dan kun je Vezel rond 24 maart in je brievenbus verwachten.
Wil je niks meer missen van Vezel, neem dan nu een abonnement. Klik hier voor meer informatie.
Voor verkooppunten van Vezel,
klik hier.

Reacties (2)

  1. José

    Alhoewel ik door te proberen een grote quilt te maken en vilt te borduren al die andere fantastische ideeën uit Vezel (nog) niet kan maken vind ik het een feest om de Vezel te ontvangen en te lezen, bladeren, kijken, fantaseren, lezen ……… gefeliciteerd met jullie jubileum van deze enthousiaste en blije lezeres👍💐

    1. Ilonka Bericht auteur

      Dankjewel José, voor je leuke reactie! Daar doen we het voor :-)

Reacties plaatsen niet mogelijk.