Vezel 3: Een barstensvol mooi herftsnummer

Eind september nadert en genietend van de prachtige zomerse dagen denk ik aan het herfstnummer van Vezel. Begin volgende week verschijnt het derde nummer van dit bizarre jaar. Reizen voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld deden we dit jaar niet of anders. Bijzonder is in dit licht het Reisborduurkleed in Vezel dat uitgroeit tot een levenslang project.

En mijmerend over deze barstensvolle, mooie herfstuitgave zie ik vele handen borduren, breien, verven, weven, tuften over alle grenzen heen.

Reisborduurkleed / Roswitha Witten

Reisborduurkleed

Roswitha Witten neemt al jaren een borduurkleed mee op reis. Een herkenbaar gegeven voor veel van ons. We willen graag wat om handen hebben. Al gauw merkte ze dat van reisgenoten, of mensen die ze ontmoette, de handen begonnen te jeuken als ze haar bezig zagen. Zo werd het plan geboren om er een collectief kleed van te maken. Samen met anderen borduren ze aan het reiskleed en houden ze boeiende gesprekken.

Erna Slama / Marijke Leertouwer

Assemblages

Ook Marijke Leertouwer laat ons in de geest reizen door vele landen. In haar assemblages zijn oude paspoorten verwerkt van vrouwen. In het werk proef je de sfeer van het leven van deze vrouwen uit Argentinië, Letland, Polen, Roemenië, Joegoslavië, Italië, Canada, Libanon en Viëtnam. Ik ben onder de indruk, vooral door de kleine details die veelzeggend zijn over de vrouw in kwestie. Het artikel is een mooie inleiding op haar tentoonstelling in het Museum van de Vrouw in Echt (Limburg).

Blitzmädel / Peter Cox fotograaf

Dekens en kleden breien

Joyce Veldhuis ontvangt een grote doos met een heleboel garen in zwart, wit en gemengde, grijze kleuren. Met deze garens en een grote luchtfoto uit de oorlogstijd met akkers, wegen, weggetjes en af en toe wat boerderijen begint ze aan een spannende opdracht: Een gebreide deken voor een Blitzmädel.

Bij het project Pleed staat de Nederlandse wol in de schijnwerpers. Deze wol wordt teveel gezien als afval. Dorine, Johanna, Wini en Gieneke willen laten zien dat het niet gaat om afval maar om een grondstof. Op de scheerdag in juni 2019 werden ruwe vachten uitgedeeld en begon het spinnen, twijnen en breien. De pleed van Gieneke  Arnolli is het uitstekende resultaat dat navolging verdient.

Natuurlijk verven

Adrian Salomé

De prachtige omslag van Vezel is een detailopname van de kleurstalen van onze nieuwe redacteur Adrian Salomé. Zij is een expert in het verven van vezels en van jongs af aan opgegroeid met het verven van garens en textiel.  Adrian gaat haar kennis over natuurlijk verven met veel plezier delen in Vezel. Voor beginners en gevorderden valt er veel te ontdekken.

Wil je graag je eigen planten verbouwen om natuurlijk mee te verven. Maartje Bathoren vertelt over de aanleg van de verfplantentuin in MergenMetz. Het kleine, aangelegde perceel is een mooi voorbeeld om te laten zien hoe je een verftuin kunt starten.

Kleurrijk werken

Kerkje Ardeche / Lia Meiborg

Lia Meiborg vertelt over de diepe kleuren van de Inktense potloden, hoe je ze gebruikt en het verschil met aquarelpotloden en ook Mariet Rankenberg zorgt met haar kleinkinderen voor een kleurrijk spektakel.

Kleur vinden we ook in het werk van Inge Witvers. Met tyvek, organza, zeefdrukafbeeldingen en de heatgun geeft ze op geheel eigen wijze  vorm aan haar kijk op de wereld.

Weven met koperdraad / Mathilde Jongbloed

Een herfstnummer zo dik dat ik niet alles onder de aandacht kan brengen. Tuften met een punchnaald, weven met koperdraad en overhemden vermaken tot vrolijke kledingstukken voor hem en haar.

Ik zie al bladerend de bezige handen. Ze geven mede vorm aan het leven in onze wereld.

Reacties (2)

Reacties plaatsen niet mogelijk.