Verstilling en verbondenheid in de decemberdagen

Stoel van de koning / Magna Postma

Stoel van de koning / Magna Postma

In het prachtige Groningerland ligt museum Oude Wolden. Op een koude decemberdag bezoek ik in Bellingwolde de tentoonstellingen Geschilderd Textiel en Verknipt: artquilts. Bij aankomst ben ik verrast. Een grote glazen pui biedt inkijk in het mooie, lichte, modern ingerichte museum. Het ligt op een half uur rijden van mijn huis en nog nooit was ik binnen geweest. De ontvangst is hartelijk. In de ontvangstruimte hangen de schilderijen van Magna Postma. Verstilling, licht en warmte kleuren de dagen voor Kerst. De verschillende quiltgroepen uit Nederland, genaamd Duikvlucht laten zien hoe je verbinding creëert.

Geschilderd textiel
Olieverf wordt in de handen van Magna Postma omgetoverd tot stof. Vergeten dekens, kleden en sjaals componeert ze tot stillevens. Het licht, de harmonie en de verstilling in haar werk spreken me aan. In de dekens voel je de wol, het fluweel glanst als een mantel van een koning, kleurrijke zijden lappen laten me watertanden. De fijnheid, zachtheid, lichtheid van stoffen komen tot uitdrukking op het doek en maken mij stil. Eén van haar schilderijen: Vilt in olie heeft ze omlijst met vilt. Het past prachtig bij de leren huid die ze geschilderd heeft. Winters wit / Magna Postma
Het zijn realistische schilderijen en het beeld wordt opgezet in lagen transparanten. Dit zorgt ervoor dat stoffen diepte krijgen en licht vangen. Geraakt wordt ik door De stoel van de koning. Op een eenvoudige houten stoel ligt een rode fluwelen lap. Graag zou ik het meenemen.
Het werk van Magna Postma is te zien tot en met 7 januari. Je kunt haar ontmoeten op zaterdagmiddag 30 december tijdens ’t joar oet.

Symbolische verbondenheid / Dineke Ulger

Symbolische verbondenheid / Dineke Ugen

Verknipt: artquilts
Zes quiltgroepen uit heel Nederland maakten speciaal voor deze tentoonstelling bijzonder werk. In verschillende thema’s onderzoeken de bijna zestig deelnemers vorm, textuur en kleur. Dineke Ugen begeleidt de verschillende groepen. Wat me aanspreekt is het werk “Symbolische verbondenheid” van Dineke Ugen. Het is voor mij een prachtige tekening gemaakt met wollen draad op stof. De titel is mooi gekozen en verbeeldt tevens het werk wat ze doet. Quiltgroepen in heel Nederland met elkaar verbinden en de resultaten en zoekprocessen laten zien in een tentoonstelling.
De artquilsters maken met een verscheidenheid aan technieken en materialen van stof een schilderij. Bij een groep stond de gebruikte stof denim centraal. Bij de andere Duikvluchtgroep witte bruidsstoffen met hier en daar een pastelkleur. Er wordt geknipt, geplakt, ontkleurd, geverfd, geborduurd, genaaid. Zowel met de hand als met de machine. Bij velen wordt het traditionele quilten los gelaten. Bij de Bruidsvlucht vormen de verschillende quilts één groot gezamenlijk werk op een lange wand met een donkere achtergrond.

Marianne de Borst, één van de quilsters vertelt met enthousiasme over haar werk. Het thema van hun quiltgroep is muziek. Zij verbeeldt in haar werk de musical: Cats. Allerlei technieken heeft ze gebruikt. Lappen op elkaar gelegd, afgebonden en een dag in een verfbad laten zitten. Elke lap heeft een andere kleur en patroon als resultaat. Deze lappen zijn verwerkt in de quilt. Daarnaast zijn stukken met de hand geborduurd en heeft ze gevild. Op de quiltlap is een voorstelling toegevoegd.
Annemarie Holkema heeft met grote vlakken gewerkt. Haar werk: Daar zit muziek in heeft een sterke compositie. Door de verscheidenheid aan doorstik technieken krijgt elk vlak een andere structuur.

Dance hurts / Gerrie Schoonebeek

Dance hurts / Gerrie Schoonebeek

Bloedende tenen en eeltknobbels van balletdanseressen zijn me bekend. Gerrie Schoonebeek verwoordt dit voelbaar in “Dance Hurts” met katoen, zijdelint en tule. Ook in dit werk zijn verschillende technieken toegepast. Het is een werk van Duikvlucht Bunschoten-Spakenburg met het thema ”Dansen met je gebreken”

Wat zie ik aan de overkant van de gracht / Diny van der Straaten-Benschop

Wat zie ik aan de overkant van de gracht / Diny van der Straaten-Benschop

Eén werk wil ik nog benoemen uit het thema: Wat zie ik aan de overkant van de gracht Het is kleurrijk, schilderachtig, geabstraheerd en sterk van vorm. Diny van der Straaten-Benschop maakt van stof een spetterend schilderij. Het resultaat van deze groep is een grachtenfestival met uitzichten uit alle delen van de wereld.

Verknipt: artquilts en andere textielkunst is te zien van 10 september t/m 8 april 2018.

De vrije dagen rond de decemberfeesten komen eraan. Een reis naar het Noorden des lands is aan te bevelen. Wat een leuk, gastvrij museum. Mij zie je regelmatig terug in Museum Oude Wolden.