Vrijdagmiddag 5 juli bezocht ik de opening van de tentoonstelling Textielkunst Nu in galerie Concrea in Schoonoord. Textielkunst op een idylisch plekje in Drenthe tot eind september te bezoeken. Twee thema’s spelen de hoofdrol: Kreukels en kronkels en Tand des tijds. Het is altijd weer verrassend om te zien hoe iedereen hier iets anders bij bedenkt wat betreft techniek en uitwerking.
door Annelies Diekman
Kreukels, kronkels en krimpen
De zentangle tekening ‘Kreukels & kronkels” van Fokje vormde de inspiratiebron voor deze expositie. Fokje was een bevlogen kunstenaar en één van de leden van Textielkunst Nu. Februari dit jaar is ze overleden. Het was haar passie om met textiel te werken.
De zentangle tekening van Fokje is prachtig. Vol beweging van groot naar klein , van dik naar dun. Ik vind het fascinerend om naar te kijken en het doet me denken aan een kantklospatroon. In het werk zijn structuren van de berenklauw verwerkt, die zij zag vanuit haar vensterraam.
De berenklauw is vaker terug te zien in de werken van een aantal andere leden van Textielkunst Nu. Klaasje Muilder verbeeldde zich hoe Fokje uit het venster keek en wat ze zag. In een soort open kast met raam heeft ze een poppouri van witte kanten bloemen geplaatst in allerlei soorten technieken. Voor mij één en al vrolijkheid. Het plezier spat er van af.
In de hoek van de galerie hangt een groot donkergroen doek van Martha de Vos-Hunneman gemaakt met verf en borduurwerk. In het donkere groen lichten de bloemen van de bereklauw op. De kleine bloemetjes steken uit het doek naar voren. Bladeren en takken zijn verhuld aanwezig. Neem de tijd en je ziet alles tevoorschijn komen.
Mary Fennema heeft letterlijk papier of stof verkreukeld en het patroon dat ontstaat vertaald in vormen en lijnen op doek met een rijgsteek. Het zijn verstilde werken geworden.
Een bijzonder mooi object vind ik Polygen-Pingo van Carola Bruinink. Het is gevilt en bestaat voor 100% uit wol. Compact van vorm met kronkels en diepe spelonken. Het past goed bij het thema”Kreukels & Kronkels” en bij “Tand des Tijds”.
Tand des tijds
Mathilde Jongbloed heeft in het zomernummer van Vezel een artikel geschreven over haar werk Tand des tijds dat op deze tentoonstelling hangt. Het is mooi om het werkelijk te zien. Ik zie de structuur van het weefwerk gemaakt met gesponnen krantenpapier. Het verroeste ijzer dat in een cirkel op het weefwerk ligt past vormt er een prachtig geheel mee. Ik heb me af gevraagd hoe ze dit bevestigd heeft.
Anneke Schep heeft in Rafels de fases in haar leven verbeeld. Geboorte, jeugd, huwelijk, kinderen en pensioen. Elke fase een andere structuur en kleur.
Ik eindig met een ander werk van Fokje van der Vlugt. Het is vrij borduurwerk en is voorzien van een stukje poëzie. Een mooie ode aan het leven.