Tentoonstelling “Terug in de tijd” in het Leids Wevershuis.

Fryske loft / Dirkje van der Horst-Beetsma foto: Madelon Hartsuiker

Een paar jaar geleden vond ik in een galerie in Winterswijk een boekje met prachtige quilts van Dirkje van der Horst-Beetsma met de mooie titel “And then there was Light”. In de agenda van Vezel zie ik dat ze een solo-tentoonstelling heeft in het Leids Wevershuis tot 28 april.

In de overzichtstentoonstelling Terug in de tijd is het landschap te bewonderen in het noorden van ons land, waar zij is opgegroeid. Ik ken die mooie luchten en Dirkje weet het licht te vangen. Ook gebruikt ze oude familiefoto’s die op stof zijn afgedrukt om haar vele verhalen en herinneringen te verbeelden.

Dirkje begon in de jaren zeventig met het volgen van een cursus Textiele werkvormen. Ze merkte dat ze een goed kleurgevoel had. Uren en dagen zit ze met veel plezier achter de naaimachine. Ook tijdens een tentoonstelling zit ze soms in de ruimte te werken aan nieuw werk en ziet het publiek het ontstaan ervan. 

Dirkje van der Norst-Beetsma foto: Madelon Hartsuiker

Op haar website staat: “Ik maak geen formeel ontwerp, het idee voor een stuk krijgt vorm in mijn hoofd. Inspiratie kan afkomstig zijn van vele bronnen, zoals woorden, foto’s, een aantrekkelijk stuk stof of patronen op gietijzeren mangatdeksels. Texturen, tinten en contrasten komen samen in de creatie van een quilt, dat is interessant om naar te kijken zonder te kunnen zeggen waarom”.

Het mooie licht in haar werk heb ik alleen op foto´s gezien in haar boek. Ik heb nu de kans dat in Leiden te gaan bekijken. Wilt u haar zelf ontmoeten? Dat kan: op onderstaande data is Dirkje  in het Wevershuis:

Vrijdag 29 maart
Zaterdag 6 april
Zondag 14 april
Vrijdag 19 april
Vrijdag 26 april

Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
2312 TV Leiden

Openingstijden dinsdag t/m zondag 13.00-16.00 uur