Synthese in K38 Roden

Margriet van Dam / Ontwrichting

Margriet van Dam, Jan Kenter, Lilian van den Einden en Giny Jans tonen van 18 maart t/m 12 april hun werk in Kunstencentrum K38 in Roden. Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat twee textielkunstenaars en twee schilders elkaars inspiratiebronnen zijn.

door Annelies Diekman

Afgelopen zondag bezocht ik de tentoonstelling en raakte ervan onder de indruk. Of het nu kwam door het gebruik van vele figuren en symbolen in het werk van Margriet of door de rust in het materiaal en werk van Lilian en Giny of door de intense tekeningen en schilderijen van Jan, ik weet het niet.

Margriet van Dam

Veelheid leidt tot rust

De meelpap batikken van Margriet van Dam spreken me aan. In haar werken is veel te zien en de in Zuid-Afrika geboren kunstenaar gebruikt velerlei afbeeldingen van Afrikaanse figuren en symbolen. In de veelheid weet ze een eenheid te smeden waardoor rust ontstaat. Het meelpap batikken heeft ze gecombineerd met borduurwerk. Batikken is een uitsparingstechniek waarbij met een meelpapje lijnen en vlakken op de stof worden aangebracht waar geen verf mag komen. In Vezel nr 4 , 1919 vertelt Margriet uitgebreid over haar werk en over haar innerlijke bron, haar hart.

Margriet van Dam / De transformatie van gedachtenmonstertje Madelief

In ander werk combineert ze beide technieken met wolvilten. In De transformatie van gedachtenmonstertje Madelief is haar inspiratiebron een krachtbeeld uit Afrika. De kracht wordt ontleend aan de geest Nkisi, die daarin huist. Nkisi is opgeroepen uit de onzichtbare wereld van de doden en dient als bescherming. al haar werk loopt de verbinding met haar geboorteland als een rode draad door alles heen.

Cohesion

Naar het beeld Cohesion van Lilian heb ik lang rustig zittend op een stoel gekeken. Het werkt als een soort mandala. Het leeft door de stralen en geeft rust door de herhaling van lijnen en patroon. Pas later las ik de tekst die erbij lag en werd ik bevestigd in mijn zien.

Lilian van den Einden / Cohesion

“Het middenstuk is de “Flower of life”, een eeuwenoud geometrisch patroon dat aan de basis ligt van alle leven. Dit teken is op veel plekken in de wereld terug te vinden. Er omheen liggen “talking sticks”. Het gebruik hiervan door indianenstammen tijdens bijeenkomsten, inspireerde Lilian. Ze symboliseren de communicatie die nodig is voor ware verbinding.”

De techniek is naald- en natvilten gecombineerd met borduren. Het gebruikte materiaal is merino-wol, moerbijzijde, vlas, bamboe, verf, jute en borduurgaren.

Giny Jans en Lilian van den Einden

Giny Jans en Lilian hebben vaker samengewerkt. In Vezel nr 1 2020 vertelden zij over hun samenwerkingsopdracht. Via de hoge hoed werden zij voor een kunstproject aan elkaar gekoppeld. Twee totaal verschillende kunstenaars. Lilian introvert, bedachtzaam, nat-en prikviltend met wol, vezels en natuurlijke materialen in naturel kleuren. Giny Jans, extravert, impulsief, met papier en vezels kleurrijk, uitbundig mixed media werk makend. In deze tentoonstelling in Roden zien we opnieuw werk van hen samen. Ik vind het bewonderenswaardig hoe Giny, die zelf kleurrijk werk maakt haar weg naar het werk van Lilian weet te vinden en omgekeerd hoe Lilian een onderdeel wordt van het werk van Giny.


Giny Jans en Lilian van den Einden / Hersenpan / Intuition / Synapse
Giny Jans en Lilian van den Einden / Feeling Blue

Feeling blue is een samenwerking van Giny en Lilian. In het gezicht met de prachtige bloemblaadjes herken ik het werk van Giny. Lilian weet hier op een mooie wijze op in te spelen. De blik is naar binnen gekeerd. Dit wordt voor mij versterkt door het blauw van het doek waar tussen ze verdwijnt of te voorschijn komt.

Jan Kenter

Jan Kenter schildert indrukwekkende, aangrijpende beelden, veelal in heldere kleuren.

“Ik maak expressieve tekeningen en schilderijen, waarbij vorm en inhoud voortdurend om aandacht vechten. Op een procesmatige manier ga ik op zoek naar de kern van mijn onderwerp: De mens in zijn algemeenheid en ikzelf in het bijzonder. De samenwerking met Margriet van Dam werkt inspirerend door de mogelijkheid om te experimenteren met andere materialen en haar ideeën daaromtrent.”

Mummie ontmoet Afrika Drieluik is samen door Jan en Margriet gemaakt. Het is een combinatie van schilderen, ecoprinten, wolvilten en borduren.

Jan Kenter en Margriet van Dam / Mummie ontmoet Afrika Drieluik

Links : Jan Kenter/ Cruxifix Rechts: Lilian van den Einden / Prikkeldraad

Een tentoonstelling om bij stil te staan en er de tijd voor te nemen.

Tentoonstelling Synthese is te zien tot 11 april in K38 Roden

Reacties (1)

  1. Lilian

    Fijn dat je de tijd genomen hebt om de tentoonstelling tot je te nemen en er zo’n mooi stuk over te schrijven!

Reacties plaatsen niet mogelijk.