Sterke staaltjes vrouwenhandwerk.

Grietje van Wijk

Grietje van Wijk

In Museum Nagele is tot en met 26 augustus een expositie te zien van de textielgroep QS2. Twaalf kunstenaars uit verschillende delen van het land tonen ‘Sterke Staaltjes’ werk rondom het thema ‘Contrast’. Licht-donker, vintage-nieuw, zacht-hard, aaibaar-stekelig zijn voelbaar gemaakt met vilt, stof, plastic, ijzerdraad of papier, in plat en ruimtelijk werk.  De twaalf leden van QS2 zijn al vijftien jaar bij elkaar, ze zien hun diversiteit als drijvende kracht voor kruisbestuivingen. QS2 heeft haar wortels in de textielkunst, ze verkennen het thema ‘contrast’ met de vrijheid die de groep eigen is.

 


*Vrouwenhandwerk is van oudsher gekoppeld aan functionaliteit. Immers – er was een noodzaak voor het maken van gebruiksvoorwerpen en je tijd moest nuttig zijn besteed. Dat hoeft niet meer, machines hebben de productie van gebruiksvoorwerpen overgenomen. QS2 haalt het handwerk uit deze traditie en plaatst het in een hedendaagse context, vult het met eigen ideeën en communiceert deze aan het publiek.

De leden van de QS2 groep geven aan dat er een diepe behoefte is om met je handen dingen te maken. In de tijd van digitalisatie, waar elke peuter vanzelfsprekend op een tablet ‘swipet’ is dit niet ouderwets maar juist revolutionair! Want ook de jonge generatie komt terug bij het maken en construeren met technieken zoals bijvoorbeeld breien, punniken, vilten en tekenen. Met deze nederige technieken geven de vrouwen van QS2 hetgeen ze raakt en inspireert terug in hun werk nadat het door de filter van hun eigen, unieke creativiteit is gegaan en – door hun vaardige vrouwenhanden.

Grote tekeningen, werkboeken en materiaalstudies geven aan het begin van de tentoonstelling een inkijk in het maakproces zelf. Ze illustreren dat achter elk werk een heel verhaal en verdieping schuil gaan. De inzet en creativiteit van de leden van QS2 zijn indrukwekkend. Ze inspireren elkaar, gaan respectvol met elkaar om en zijn als groep méér dan de som der delen. *

Aan deze tentoonstelling doen mee: Hilly Binksma-Martens, Inge Bosman, Jansje Dane-Ruijter, Ria Demarteau, Anneke Ek, Liesbeth Klein, Marijke Maijer, Marijke Ouwehand, Liesbeth Ouwerkerk, Mieke Plug, Martha de Vos-Hunneman en Grietje van Wijk.

* bron: openingsspeech Monika Auch, beeldend kunstenares en publicist

sterkestaaltjesDe expositie Sterke Staaltjes is tot en met 26 augustus te zien in

Museum Nagele

Ring 23

8308 AL NAGELE (Flevoland).

Bij gebruik van een navigatiesysteem: Ring 25. Nagele ligt nabij de A6 en is per auto binnen een uur bereikbaar vanuit Amsterdam of Groningen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.