Steekplus maakt een mooie online expositie

Ik heb de witte waterlelie lief / Hélène Derkx

 Voor Steekplus, de landelijke kunstvereniging van textielkunstenaars, organiseerde Hélène Derkx een online expositie om toch verbinding met elkaar te houden door regelmatig een werk op A4 formaat te tonen op de groepsblog. Ze lanceerde elke 2 weken een thema waaraan men kon meedoen met een zelf gekozen techniek en materialen. De thema’s bedacht ze tijdens haar wandelingen in het bos of ze kwamen op door associaties met de kunstgeschiedenis waarin ze jaren les heeft gegeven.


Waarom een thema?
Een thema dat je niet of zelfs nooit gekozen zou hebben, zorgt er volgens Hélène voor dat je anders gaat denken, bepaalde keuzes gaat maken, een soort van hersengymnastiek moet beoefenen of zoals men dat zo mooi zegt ‘uit je comfortzone treden’. Zelf deed ze ook mee en werkte met plezier aan de thema’s. Voor het thema ’Hommage aan Chagall’ was een wekelijkse televisieserie de inspiratiebron. Het thema ’de jaren zestig’ koos ze naar aanleiding van een muziekprogramma op de radio. Omdat ze graag Russische sprookjes leest, kon ’de Vuurvogel ‘ niet ontbreken.
Vele werken verschenen op de steekplus.blogspot.com: o.a. impressies van de thema’s ‘Ik heb de witte waterlelie lief’ naar een dichtregel van Frederik van Eeden of ’Spelen met je zelfportret’ en ’Het mysterie in de abstractie’. Op 6 januari kwam de inspiratie voor ‘Mensen/Mensen’ tijdens het journaal bij het zien van de bestorming van het Capitool. 

De oudheid / Lia Meiborg

Lia Meiborg gaf zichzelf meteen de opdracht om elke keer mee te doen. Ze kon mooi haar stapel geverfde maar ‘overtollige’ lappen als ondergrond gebruiken en ook allerlei onafgewerkte projecten verwerken. Op een A4-tje moest dat toch niet te moeilijk zijn. Het buiten haar comfortzone werken sprak haar wel aan. Maar wat was haar comfortzone eigenlijk? Had ze die wel?? 

De expositie van Steekplus is online te bezoeken.