Sprookjesachtige kleding in het Wevershuis Leiden

Marijke van Welzen / detail

Van 20 februari tot 19 april is in het Leids Wevershuis 20 jaar Textielkunst van Marijke van Welzen te zien. Velen kennen de prachtige sprookjesachtige kleding van haar. Ik zag een bijzondere mantel in Doesburg tijdens de Textielmanifestatie in 2019 en vind haar werk fascinerend.

Marijke van Welzen Doesburg

Marijke van Welzen: textielcollages

Sinds 2000 maakt Marijke textielcollages, die meestal uitmonden in jassen. Marijke werkt graag rond een thema. Sprookjes, verhalen, een land zijn een inspiratiebron voor haar werk. Soms is een bepaald lapje of een kleur de aanleiding. Marijke begint met het verzamelen van materialen: allerlei lapjes, applicaties, sjablonen, stempels, kraaltjes, band, kant belanden op een grote stapel. Met behulp van vele kleine lapjes en de gekleurde naaimachine draad “tekent” zij intuïtief de voorstelling. Het verhaal groeit onder haar handen. Ze ervaart het als een puzzel, soms zijn de juiste stukjes niet te vinden, het volgende moment gaat het vanzelf.

Onderdeel The emperors garden/ Marijke van Welzen

The emperors garden

In het Vezelnummer 3 september 2016 staat een mooi artikel: The emperors garden van Marijke van Welzen. Het boek: The art of Fabric collage van Rosemary Eichorn was de eerste aanleiding om op deze wijze te gaan werken. Ze begon met een klein jackje en nu maakt ze meestal grote jassen die te zien zijn op quitlshows en modeshows overal ter wereld. Eén van haar favoriete technieken is de textielcollage, al dan niet in combinatie met verf- en druktechnieken. Hoe ze te werk gaat staat van A tot Z te lezen in dit artikel. Daarnaast geeft ze workshops die te vinden zijn op haar blog Art2wear

Museum het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
https://wevershuis.nl/