Pracht & Dracht in Museum Huizen

Klederdracht van Huizen (NH)

Klederdracht van Huizen (NH)

Aan je kleding was vroeger te zien waar je vandaan kwam en in welke fase jouw leven zich bevond. Huizen is trots op de klederdracht die hier vroeger werd gedragen en zet deze, samen met moderne klederdracht van Kasper Jongejan, de komende tijd extra in het zonnetje. Te zien zijn kledingstukken voor alledag en zondag, voor vrouwen, mannen én kinderen. Een schitterende collectie mutsen en hoedjes. En alle accessoires die erbij horen!

 

 

Uit de collectie 'Dracht', foto: Richard Terborg

Uit de collectie ‘Dracht’, foto: Richard Terborg

Ontwerper Kasper Jongejan werd geïntrigeerd door dracht als mode. Zijn collectie DRACHT in het Huizer Museum laat zien wat er zoal mogelijk is vandaag de dag, wanneer je oude rituelen en gebruiken als uitgangspunt neemt. Het resultaat zijn onder andere beenkappen van jeansstof en outfits van sweatstof en kant. Een boeiende collectie die stemt tot nadenken over kleding als uiting van identiteit en cultuur.

 

Hemdrok uit ca. 1875

Hemdrok uit ca. 1875

Het Huizer Museum herbergt meer
‘parels’, zoals prachtig bewaard gebleven visserskleding uit vorige eeuwen. Kleding was vroeger een erfstuk, het werd van generatie op generatie gedragen. De hemdrok, een soort onderkledingsstukwas in de 18e en 19e eeuw een vast onderdeel bij herenkleding. Uit de herenmode is hij verdwenen, maar in de klederdracht bleef de hemdrok veel langer in gebruik. De mannen droegen een borstrok, daarna de hemdrok en daarover de jas, bij de Huizer vissers ‘baadje’ genoemd. Er waren zomer- en winterhemdrokken. De winter hemdrok was van wollen baai* en meestal blauw of paars. De zomer uitvoering was van katoen, linnen of soms dunne wol. Later droegen vissers tijdens het werk ook handgemaakte visserstruien. Zo had elk Zuiderzeeplaatsje zijn eigen breipatroon.

Interessante informatie over (klederdracht van) Huizen is te vinden op de website van de Historische Kring Huizen.

* Wollen stof in effenbinding, sterk gevold en geruwd, afgewerkt met een lange vleug om vilt te imiteren. 

PRACHT & DRACHT!
te zien in het Huizer Museum, tot en met 15 april.
Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 – 17.00 uur
Achterbaan 82, 1271 TZ Huizen
T: 035 525 02 23
E: receptie@huizermuseum.nl