De pluderhosen van de Geuzenadmiraal

De intocht van de geuzen in Leiden, 1574

De intocht van de geuzen in Leiden, 1574 (J.H. Issings, oude schoolplaat)

Het Leids Wevershuis wijdt onder de titel “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” een kleine presentatie aan de kleding van de Watergeuzen, de helden van Leidens Ontzet in 1574 – met dank aan het Leids jaarthema van 2018: Water. Wat hadden die Geuzen in het echt aan hun lijf? Verkleedkleren en filmkostuums kunnen nog zo mooi zijn, “echt” zijn ze niet – geen Watergeus was ermee van wal gestoken. En de realiteit blijkt, zoals zo vaak, heel wat vreemder te zijn dan fictie en verzinsels.

De geuzenadmiraal met pluderhosen en wambuis. Foto J.L. Ponsen

De geuzenadmiraal met pluderhosen en wambuis. Foto J.L. Ponsen

Om die verdwenen realiteit van de 16e-eeuwse kleren dichterbij te halen, zet gastconservator Geeske Kruseman in op experimenteel onderzoek; ze gebruikt onder andere archeologie en kunstgeschiedenis om de nodige gegevens te verzamelen.

In “De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” toont ze twee voorlopige reconstructies van geuzenkleding uit ca. 1574. De ene is een hoge officier van de Watergeuzen, de ander een gewoon bemanningslid van een geuzenschip. Alle kleding is door haarzelf gemaakt, levensgroot en echt gedragen. De toelichting, met veel plaatjes, geeft een samenvatting van de bronnen voor de “look”, de kleuren en materialen, en informatie de constructie van de kledingstukken en de werkwijze van de kleermakers van toen.

“De pluderhosen van de Geuzenadmiraal” is t/m 9 december 2018 te zien in de woonkamer van het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143 in Leiden, náást de reguliere tentoonstellingen. Het museum is gratis toegankelijk op dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Gastconservator Geeske Kruseman geeft rondleidingen op aanvraag. Je kunt een afspraak maken via gees.krus@gmail.com