Pannenonderzetters????

Afdankertjes...

Een stapeltje afgedankte lapjes van Nelie

Het overkomt ons allemaal wel. Enthousiast ben je bezig met je handwerk, en dan wordt het toch niet wat je ervan verwacht had. Maar weggooien? Natuurlijk niet! Want je weet maar nooit of het niet een keer toch nog van pas kan komen in een ander project. 
Dat overkwam ook Nelie Zoetemeijer. Haar afgekeurde viltlappen belandden in de kast. Maar kwamen er ook weer uit..

door Nelie Zoetemeijer

Mijn passie is vrij borduren met de hand. De ondergrond voor mijn borduurwerk vilt ik, meestal in naturel. Vervolgens voeg ik daar (restanten van) oude sjaaltjes, oud kant en zijdevezels in subtiele kleuren aan toe. Het zijn vaak flinke lappen. Soms valt het resultaat tegen, en krijg ik geen inspiratie van wat er voor mijn neus ligt. Zo’n lap verdwijnt dan in de kast.

Na een periode van ziek zijn kreeg ik weer zin in borduren. Vilten kostte nog teveel energie. Ik haalde wat “afgekeurde” lappen uit de kast, knipte ze in stukken en liet ze meedraaien met de bonte was op 40 graden. Resultaat: héél stevige door en door gevilte lapjes. Mijn man vond ze zeer geschikt als pannenonderzetters. Maar ik ging ermee aan de slag. Geschulpte randen, hobbelige oppervlaktes, fraaie kleurmengelingen door het krimpen, met dit alles moest ik rekening houden bij het borduren. Het viel niet mee om een mooie compositie te maken. Het was wel heel leuk om te doen! En pannenonderzetters? Dat kan altijd nog….