Op reis met Vezel

Wie denkt dat er in de zomer weinig te beleven valt op gebied van de textiele kunsten heeft het goed mis. De komende zomerweken reist Vezel met u door Nederland. Voor de thuisblijvers en de vakantiegangers zijn er volop mooie grote en kleine tentoonstellingen in steden en dorpen.  In veel gevallen zijn het textielkunstenaars, soms een combinatie van verschillende kunstuitingen. Af en toe maakt u een uitstapje naar een boek of een cursus. Lekker in de hangmat of luie stoel relaxen, niksen, mijmeren is heerlijk. Erop uit gaan kan ook.

Open stal route in Oldeberkoop Friesland

De start is in Friesland, in het kleine dorp Oldeberkoop. Van 20 juli tot 29 augustus is de 48ste Open Stal route met het thema: De mens wikt. Op een 20tal verrassende locaties zoals tuinen, kerk, stal, school, toneelzaal, garage, bos met waterpartijen, maar ook in galeries  exposeren beeldende kunstenaars hun werk, waaronder enkele textielkunstenaars.

Marianne Kemp

Marianne Kemp / Hawar

Marianne Kemp exposeert in galerie Hawar. Textielkunstenaar Marianne Kemp weeft met gevoel, ze is gespecialiseerd in het weven met paardenhaar. Als je wat nauwkeuriger kijkt naar haar werk zie je dat elk stuk een uniek karakter heeft, ontstaan door haar bijzondere manier van weven en de combinatie van textuur, kleur en beweging. Mariannes exclusieve designstukken van paardenhaar stralen innerlijke rust uit door de serene herhaling van het patroon. Ander werk van haar is juist extravert en speels en nodigt uit om aan te raken. Samenwerken met designers uit andere disciplines opent voor haar de weg tot het ontdekken van nieuwe patronen en texturen die ze vertaalt in geweven patronen , 3 D -objecten en installaties. Al haar weefwerk kan gebruikt worden als lichtobject, lichaamsbedekking, scheidingspaneel, wandpaneel of raambekleding. (bron: Hawar)

Valya

Valentina Simpson exposeert haar prachtige werk in een kerkje. Valya schrijft : “Mijn kunst is een metafoor voor mijn persoonlijke reis op weg naar zelfrealisatie. De kleuren en afbeeldingen van mijn werk zijn een directe vertaling van hoe mijn ziel de wereld ziet. Elk werk vertelt een hoofdstuk van mijn leven en functioneert als een vitaal onderdeel van mijn hele levenservaring.” Zijdeschilder technieken en vilten zijn specialiteiten van deze bijzondere kunstenaar.  De combinatie van beide technieken gebruikt ze o.a. bij het maken van prachtige kleding, die gekenmerkt wordt door vakmanschap, draagbaarheid en artistieke subtiliteit.  ( bron: Hawar)

Expositie Tegendraads in Emmen Drenthe

Marijke van Oostrum / Grote Kerk Emmen

In Drenthe kunt u in Emmen naar de expositie: Tegendraads in de Grote Kerk. Zes toonaangevende Nederlandse textielkunstenaars laten zien hoe veelzijdig het gebruik van textiel is. Roel Endendijk schildert zijn onderwerpen met draden wol en katoen. Irma Frijlink tekent met de naaimachine op industrieel vilt. Hella van ’t Hof combineert foto’s met traditioneel borduurwerk. Marijke van Oostrum naait door haar gefotografeerde bosschetsen van het Amsterdamse Bos. Astrid Polman vilt dimensionale vormen en geeft accenten met borduurwerk. Ciska Jonkers geeft een nieuwe werkelijkheid aan zwart-wit foto’s met naald en draad. Het werk van Astrid en Irma heb ik onlangs gezien en ik blijf ze volgen. Zeer de moeite waard. De andere kunstenaars prikkelen door hun totaal andere aanpak.

Hella van ’t Hof / Grote Kerk Emmen

Beide tentoonstellingen ga ik binnenkort bezoeken. Wilt u ook  vertellen wat u mooi, bijzonder, inspirerend , lelijk, niet te begrijpen, overweldigend of anderszins vond van de tentoonstellingen stuur uw rectie op naar annelies@vezel.org  Als de zomermaanden voorbij zijn maken we een compilatie op de website van uw ervaringen.