OP REIS MET VEZEL 3

Zomertour met Vezel

Dit keer zakken we af naar het zuiden van ons land, het prachtige Limburg  en naar onze zuiderburen België. Een uniek project van Minke van der Zande in Horst mag u niet missen en wie van kant houdt kan terecht in een pikante tentoonstelling in Moorsel Vlaanderen.

Japanse dame met boekenkist / Minke van der Zande

MEET AND GREET met Minke van der Zande

In de Kantfabriek in Horst hangt het werk van Minke van der Zande: Japanse prenten in textiel. Haar werk is uitzonderlijk en uniek. Museum de Kantfabriek heeft de primeur van haar werk. De manier waarop zij Japanse prenten uit ca 183, komende uit het depot van het Volkenkundig Museum Leiden, heeft vertaald in zijde, is textielkunst van zeer hoog niveau. Zij gebruikt diverse technieken zoals goudborduren, weven, breien, naaldkant, macramé en Komihimo.

Op 6, 7 en 8 augustus is kunstenares Minke van der Zande in het museum aanwezig. U kunt haar dan aan het werk zien met haar nieuwe textielproject. Minke vertelt u graag alles over haar werk dat nu in de expositie hangt: Japanse prenten in textiel.  Van 11.00 -16.00 uur bent u van harte welkom in de Kantfabriek in Horst.

PIKANT!  in  MOORSEL

De weelderige tentoonstelling PiKANT! laat de bezoeker kennismaken met vijf  eeuwen cultuurgeschiedenis. Zij richt de spots op kanten kledij en accessoires als ware statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon.  

Kant als levensdraad neemt de bezoeker mee in de tijd. Aan de hand van topstukken uit de kunstgeschiedenis – met namen als Rubens, Van Dyck, Jordaens – en van onwaarschijnlijke hoogtepunten uit de kantgeschiedenis volgt de bezoeker de levensloop van de mens, van doop, over huwelijk tot dood.

Pikante kant presenteert in een spectaculaire enscenering de geschiedenis van de lingerie in de 20ste eeuw. In de hoofdrollen: beha’s, slipjes, korsetten en unieke vintage cars in een ondeugende dialoog.

Kant als kunst toont het neusje van de zalm van de contemporaine kantkunst, met internationale en monumentale hoogtepunten in de dreef van het kasteel, in de erfgoedkapel Sint-Gudula en in de Sint-Martinuskerk van Moorsel.

De tentoonstelling In het Waterkasteel in Moorsel duurt tot 30 september.

Kant in Vlaanderen Erfgoed & hedendaagse kunst /Martine Bruggeman

Een tijd geleden heb ik dit boek kunnen inkijken. Prachtig is de geschiedenis van kant in Vlaanderen verbeeld en verwoord. Kant is eeuwenoud en toch springlevend! De witte vlasdraad op talloze manieren geklost tot transparante motieven is een ware kunst. Kant in Vlaanderen blijft echter niet alleen stilstaan bij de traditie. Zowel in Brugge als in heel kantwerkend Vlaanderen en ver daarbuiten is er een vernieuwende beweging merkbaar. Kant is vandaag veel meer dan een ambacht of volkskunst. Deze eeuwenoude techniek leeft als nooit tevoren als eigentijdse textielkunst.

Wilt u ook  vertellen wat u mooi, bijzonder, inspirerend , lelijk, niet te begrijpen, overweldigend of anderszins vond van de tentoonstellingen stuur uw rectie op naar annelies@vezel.org  Als de zomermaanden voorbij zijn maken we een compilatie op de website van uw ervaringen.