Op reis met Vezel 2

Vezel reist met u door Nederland en België. Deze tweede week speelt kleding de hoofdrol in Amsterdam en Enkhuizen. In Amsterdam Zuid-Oost maken we kennis met de Caribische snit: een saya of koto. In het Tassenmuseum zijn de dromen en de uitbundige, zelfgemaakte outfits van een groep trans-sekswerkers in Kaapstad op foto’s te bekijken. In Enkhuizen valt er op de catwalk te genieten van hedendaags design en is kleding repareren een hot item.

Saya en Koto – Lagen van stof en tijd  Amsterdam Zuid-Oost

Op zon- en feestdagen dragen veel mensen in Amsterdam Zuidoost hun Sunday best. Vrouwen zie je hier veelvuldig in Caribische snit: een saya of koto. Dit zijn niet zomaar drachten. Ze zijn het resultaat van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden.  Ook vertellen de drachten over familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. De  Surinaamse koto en Antilliaanse saya  inspireren ook hedendaagse ontwerpers.

Het RCMC en Imagine IC gaan in de tentoonstelling met draagsters en (nog-)niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar hun betekenissen en rituelen. We doen dat met de Antilliaans-Surinaamse collectie van Rita Maasdamme als vertrekpunt. De tentoonstelling Saya en koto, lagen van stof en van tijd is van maandag tot en met zaterdag elke dag te bezoeken t/m 11 november 2019 in Imagine IC.

De Sistaaz of the Castle Tassenmuseum  Amsterdam

In aanloop naar Pride Amsterdam heeft Tassenmuseum Amsterdam kunstenaar en fotograaf Jan Hoek uitgenodigd om het mode- en fotografieproject Sistaaz of the Castle te tonen. Op verrassende wijze wordt middels een ‘fotografische interventie’ het verhaal van de zeven Sistaaz verteld. Een groep trans-sekswerkers uit Kaapstad die bijna allemaal onder een brug wonen naast Kasteel de Goede Hoop, maar desondanks altijd gekleed gaan in de meest uitbundige zelfgemaakte outfits. Voor Jan Hoek en Duran Lantink zijn de Sistaaz dè nieuwe modemuzes.

Het duo volgde de uitgesproken Sistaaz in hun dagelijks leven en heeft daarnaast ook hun droomwereld in beeld gebracht. Zo droomt Gabby op een dag haar eigen Victoriaanse huis van plezier te runnen  en barst de uit Burundi gevluchte Flavirini van de modellenambities. Samen met Jan Hoek en Duran Lantink hebben ze de creaties en het beeld van hun dromen tot leven gebracht.

Op zaterdag 3 augustus 2019, tijdens de Canal Parade is het museum voor een ieder gratis toegankelijk. De tentoonstelling is te zien van 14 juli t/m 1 september.

Kleren maken de vrouw Zuiderzeemuseum Enkhuizen Noord-Holland

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw geeft een aansprekend overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren. Ook kun je genieten van hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Op de catwalk zijn, naast prachtige klederdracht, onder andere stukken te zien van hedendaagse modeontwerpers zoals Jan Taminiau en Alexander van Slobbe. Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid wordt in onze tijd steeds belangrijker en ook kleding wordt ‘geupcycled’ of ‘gerecycled’. Leer wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!

Wilt u ook  vertellen wat u mooi, bijzonder, inspirerend , lelijk, niet te begrijpen, overweldigend of anderszins vond van de tentoonstellingen stuur uw rectie op naar annelies@vezel.org  Als de zomermaanden voorbij zijn maken we een compilatie op de website van uw ervaringen.