Van oorijzer tot interactieve kleding: Modetentoonstelling op Landgoed Verhildersum

Foto: Ben Vulkers

Foto: Ben Vulkers

Lage horizon, blauwe lucht, strakke wind, zware klei en kronkelende wegen. Ik ben op weg naar de modetentoonstelling Groninger Dracht meets Fashion Tech op Museum Landgoed Verhildersum in Leens. De geschiedenis van dit prachtige “hoge noorden” speelt een rol in deze expositie: van oorijzer tot interactieve kleding . Hoe heeft Maaike Dijkstra dit gouden “klemmende” sieraad uit de Groninger Dracht naar eigen inzichten toegepast in haar futuristische topontwerp Braindrain? En wat ga ik nog meer zien in deze veelbelovende en onverwachte modetentoonstelling waarin de klederdracht uit de periode 1840-1865 de Fashion Tech van Maaike Dijkstra ontmoet.

Het Groninger land is wijds en staat altijd open voor vernieuwing. Ook rond de periode 1840-1865 toen de landbouwgenootschappen ontstonden en deze kennis met elkaar wilden delen. Conservator Lenny Bulthuis vertelt enthousiast over deze tijd en over het ontstaan van deze fascinerende tentoonstelling. Ze wilde heden en verleden met elkaar verbinden en nodigde modeontwerpster Maaike Dijkstra uit zich te laten inspireren door de textielcollectie van Verhildersum , waarvoor Tine Clevering-Meijer ooit de basis legde. Een schot in de roos. Zoals de altijd aanwezige wind de bomen vervormt en het landschap bloot legt, zo grillig, confronterend, omhullend, maar tegelijkertijd onthullend en toekomstgericht is deze modetentoonstelling. Maaike Dijkstra en Lenny Bulthuis hebben videomakers, fotografen, stylistes, muziekmakers bij elkaar gebracht rondom mode en er een totaalbeleving van gemaakt met een verhaal.

Groninger Dracht Meets Fashion Tech teaser from Schwung Visuell on Vimeo.

Maartje Dijkstra

Maartje Dijkstra is modeontwerper en heeft haar opleiding genoten bij ARTEZ in Arnhem. Ze heeft de Fashion Tech omarmd en een bekend project waaraan ze heeft meegewerkt is Intimacy. Voor dit e-textile project ontwerpt Maartje een jurk waarbij het materiaal reageert op lichaamswarmte en hartslag van de draagster. Het matte materiaal wordt door de interactie transparant. Door dit project ontdekt ze dat mode meer is dan een ambacht. Ze beseft dat mode kunst is, een manier om je eigen verhaal te vertellen.
Maartje maakt in haar werk gebruik van traditionele handwerktechnieken die ze combineert met o.a. 3d prints, geluid en licht. Het topstuk van de presentatie “Braindrain” is een interactieve outfit met licht en geluid, geïnspireerd op het traditionele oorijzer uit de dracht van de 19 de eeuw. De oorijzers zijn veranderd in “gouden” kleppen die bewegen op geluiden en licht geven. De kleppen zijn met de machine gemaakt. De jurk eronder is geknoopt van afvalmateriaal van scheepstouwen. Het heeft een prachtige glans en straalt rijkdom uit. Het gaat niet over draagbaarheid. Maaike is niet bezig met wat mensen gaan dragen, maar wil enkel een verhaal vertellen over iets wat er nog niet is. Ze zoekt de grenzen op van materialen en combinaties.

Detailopname creatie Maatje Dijkstra

Detailopname creatie Maatje Dijkstra

De modetentoonstelling is veelomvattend. Naast de ontwerpen van Maartje Dijkstra kun je kijken en luisteren naar een openhartig gesprek met Maartje over haar werk en de expositie gefilmd door Roger Muskee. Indrukwekkend zijn de immense foto’s van fotograaf Ben Vulkers, gemaakt in het Groninger land voor de boerderij OUD-Bocum in de buurt van Kloosterburen. Je maakt kennis met de Groninger Dracht uit de periode 1840-1865 en ziet dat het Groninger oorijzer langzaam verdwijnt. De crinoline (de zogenaamde ijzeren kooi) doet haar intrede en de Schotse ruit waait over uit Parijs. Op het landgoed zijn ook nog een aantal deeltentoonstellingen te zien, waaronder een presentatie over Tine Clevering-Meijer, die de basis legde voor de textielcollectie van Verhildersum.
Op 7 en 8 mei zijn ook nog de Textieldagen op het landgoed. Voor jong en oud is een bezoek in het voorjaar of deze zomer aan Groningen meer dan de moeite waard.

Expositie Groninger Dracht meets Fashion Tech is te zien vanaf 26 maart tot en met 25 september 2016 van dinsdag t/m zondag tussen 10.30 – 17.00 uur te museum Landgoed Verhildersum in Leens.

Reacties (1)

  1. iemi hunt

    Fascinerende tentoonstelling maar ik denk dat creoline toch echt crinoline moet zijn. De lucht van creoline vergeet ik mijn leven lang niet meer, het heftigste soort ontsmettingsmiddel dat je maar kunt verzinnen.

Reacties plaatsen niet mogelijk.