Manufacta II: tentoonstelling Ver weg dichtbij

ver weg dichtbij

ver weg dichtbij

In Sittard werd 20 februari om 17.00 uur een bijzondere tentoonstelling geopend. Gerenommeerd viltster Annemie Koenen ontmoet borduuratelier Lucien Laudy in museum Het Domein. Het museum beschikt over een grote collectie textiele voorwerpen waaronder een verzameling borduurmaterialen, patronen, documenten en foto’s uit het borduuratelier van Rosalie en Lucien Laudy. Geïnspireerd door de borduurpatronen en garens van dit atelier maakte viltster Annemie Koenen nieuw werk. Behalve viltwerken is ook werk te zien uit het borduuratelier Lucien Laudy.

Annemie Koenen
Annemie Koenen is geen onbekende in de wereld van vilten. Ze geeft in binnen-en buitenland les en is vier jaar lang hoofdredacteur geweest van Viltkontakt, het vilttijdschrift in Nederland. Haar streven is om technieken te behouden en door te geven. Inspiratie vindt ze in de natuur en doet ze op bij culturen uit verre landen. Haar grote liefde borduren op vilt is te bewonderen op de tentoonstelling Ver weg dichtbij.

Annemie Koenen

Annemie Koenen

In een aantal werken combineert Annemie het vilt met borduurpatronen in Kyrgyzstaanse motieven. Origineel borduurgaren uit het borduuratelier van Laudy mocht ze hiervoor gebruiken. De bijzondere vriendschap met de Kyrgyzstaanse Kalipa wordt hierin tastbaar. De wol voor het vilten is afkomstig van het Mergellandschaap.

Atelier Laudy

Lucien Laudy en zijn zus Rosalie “Linke” Laudy waren beiden zeer creatief. Lucien Laudy was modeontwerper. Samen met zijn zus Rosalie ontwierp hij kanten kragen en borduursels. Bekend zijn de ontwerpen voor koningin Wilhelmina. Rosalie volgde lessen aan de kunstacademie en raakte geïnteresseerd in een nieuw medium: fotografie. Van haar werk zijn glasnegatieven en enkele originele afdrukken bewaard gebleven. Haar landschappen, stads– en dorpsgezichten, kastelen en boerderijen ademen een romantische sfeer. Een aantal zaken uit hun nalatenschap is in de jaren tachtig aan het museum Het Domein geschonken.

Natuurbad en viltmasterclass

Viltbad

Viltbad

De tentoonstelling Ver weg dichtbij biedt een overzicht van het werk van Annemie Koenen. Een bijzonder project waarmee je kunt kennismaken tijdens de tentoonstelling is het ‘Natuurbad’. Als bezoeker mag je vilt voelen door een bad te nemen tussen 2000 gevilte stenen. Vele handen hielpen mee om de stenen te vilten. Daarnaast kun je op alle dinsdagen en woensdagen in maart en april met kleine groepen deelnemen aan een speciale viltmasterclass in het atelier van Annemie Koenen mét rondleiding door de tentoonstelling in het museum. De tentoonstelling is tot 12 juni te bezoeken. Tijd genoeg voor verre reizen.