Lijn en leegte. Experimenteel weefwerk van Rita Kok

Zonder titel Rita Kok

Zonder titel, Rita Kok

In De Bilt, bij Ruimte voor Kunst, is tot 17 september het experimentele weefwerk van Rita Kok te zien. In de gezellige galerie, waar koffie en zelf gemaakte bonbons klaar staan, worden we gastvrij ontvangen. Kunstwerken van verschillend formaat in zwart, zwart-wit en in kleur zijn te bewonderen. In het werk van Rita Kok is de schering en inslag nadrukkelijk aanwezig. Dit bereikt ze door de kunst van het weglaten.

door Annelies Diekman

Schering en inslag
Bij het weven spant men verticaal een aantal draden op het weefgetouw, de schering. Horizontaal hierop brengt men draden tussen de schering door, de inslag. Met deze eeuwenoude techniek hebben over de hele wereld mensen de prachtigste kleden, stoffen en gebruiksartikelen gemaakt. Rita Kok beoefent de kunst van het weven al jaren. Bij haar is het ambacht door het experimenteren tot kunst uitgegroeid. Wat in haar werk boeit, is de leegte, de ruimte tussen de draden waardoor de schering en de inslag aandacht krijgt. Het gebruikte materiaal, textiel-, nylon- en metalen draad, tonen door de ruimte tussen de lijnen hun specifieke eigenschappen. Ook de vorm verandert zodra het werk het weefgetouw verlaat. In eerste instantie strakke geometrische patronen en lijnen vervormen en worden zacht. Het licht krijgt door de lege vlakken vrij spel en voegt een nieuwe dimensie toe. Nader het werk behoedzaam en ervaar pure poëzie.
Onze favoriet in deze expositie is het werk met overwegend zwarte draad.

Zonder titel, Rita Kok

Zonder titel, Rita Kok

De duidelijk aanwezige scheringdraden zijn spaarzaam gevuld met inslagdraden. Er ontstaat een geometrisch vlak. Strakke patronen hebben zachte lijnen. De perspex buizen onder en boven zorgen voor de zwaartekracht. Op de kruispunten gaat de aandacht uit naar het dicht geweven vierkantje. In één woord prachtig.
Direct ernaast hangt een werk met alleen witte scheringdraad. Door het wit zie je alleen het zwart van de horizontale inslagdraad. Losjes liggen als kabbelend water de lijnen in het geheel. Het totale beeld spreekt mij minder aan. Ik associeer het teveel met een tule gordijn.

Kleur
Opvallend in de expositie zijn de vele kleurrijke werken. Ook deze zijn in strakke geometrische patronen, waarbij het materiaal de lijnen zachtheid geeft en een draad door haar eigenschap en gebruik toch een eigen weg gaat. Kleine weefsels, los geweven met rood, oranje, paars, blauw en geel. De lijnen vormen open ruimtes met daarin zwevend een minuscuul schelpje. Daarnaast mini dicht geweven objecten die je na het weven kunt vouwen. Door de metalen draden die mee geweven zijn, ontstaat een buigzame vorm. Bijzonder zijn de “theedoeken” hangend in de ruimte. De zeer luchtig geweven geometrische patronen vormen, als ze van het weefraam los komen, in de ruimte zwevende doeken zodra je ze aan één punt hangt.

rita_kok2Wij hebben genoten van het weefwerk van Rita Kok en we blijven de galerie Ruimte voor Kunst volgen. Nieuwsgierig wat ze in de toekomst nog meer voor moois te bieden hebben!
De maakster van de heerlijke bonbons verwees ons door naar Showroom en Atelier Kunst & Licht & Glas een paar huizen verderop in de straat. Ook daar kijk je je ogen uit. Jozé ten Have gaf ons een korte interessante rondleiding in dit prachtige atelier.