Krachtig viltkunstwerk in Kunstencentrum K38

Irma Frijlink / Afgedankt

Met de tentoonstelling Wool is cool 2 laat Kunstencentrum K38 in Roden zien dat kunstenaars nieuwe wegen inslaan met wol als basis. Acht vrouwen, acht verschillende werkwijzen.  En juist dat maakt het leuk om te gaan kijken.

door Annelies Diekman

Strak, speels en ambachtelijk

Bij binnenkomst in de mooie tentoonstellingsruimte van K38 komt het werk van Irma Frijlink prachtig uit op de wand. Irma tekent met de naaimachine op industrieel vilt en snijdt daarna haar vormen uit. Takken en bladeren zijn strak vormgegeven en contrastrijk door de afwisseling van licht en donker. De schaduwen op de muur geven het werk een extra dimensie. Het straalt kracht uit.

Astrid Polman / Ode aan de bomen op mijn pad

Het werk van Astrid Polman zorgt voor een sterke tegenhanger. De gevertjes: speelse, kleine driedimensionale kunstwerken zijn gemaakt van vervilte wol gecombineerd met porselein, in de kleuren wit, rood en goud. Sterk vind ik haar werk: Ode aan de bomen op mijn pad. Dit is een groter werk, bestaand uit kleine stammetjes van vervilte wol, gekleurd met behulp van ecodying. Deze zijn samengevoegd tot één, krachtig beeld. Het is een herinnering aan haar wandelingen buiten, in het eerste jaar na de dood van haar vader. 

Maatschappijkritisch, industrieel, professioneel

In de volgende ruimte zijn de geluiddempende vilten wandobjecten een lust voor mijn oog. Annie Veldkamp maakt indruk. Ze laat zien dat kennis van materiaal en technieken de basis zijn om te komen tot professioneel werk met een eigen handschrift. Door het mooie kleurgebruik en de herhaling van structuren geven ze mij rust en warmte. Het zijn blikvangers in woon- en werk omgeving.

Annie Veldkamp / onderdeel drieluik / merinowol

Meta Geerts en Gea van Eck zijn twee kunstenaars die in hun werk een maatschappijkritische visie verwerken. De gans en het kalf van Gea zijn op het oog realistisch vormgegeven in vilt. Aaibaar. Kijk je goed, dan zie je dat de poten van het kalf vastgebonden zijn en de gans een attribuut om haar hals heeft voor dwangvoedering. Het dier versus onze  consumptiemaatschappij.  Daarnaast strooit ze met humor.  Ga haar grappige speeldoosjes maar eens bekijken.

Meta Geerts / Wetlandbuilding / detailopname

Meta Geerts is bij mijn bezoek twee gasten aan het rondleiden. Geestdriftig vertelt ze over de achtergronden van haar werk , waarin natuur een grote rol speelt. Haar werk Wetland intrigeert me. Door een raam van betonvlechtwerk heeft ze vilt gevlochten in patronen. Het staande scherm heeft in weer en wind gestaan tijdens een expositie in de Rottige Meenthe. Vergankelijkheid van het werk is voor haar een belangrijk onderdeel.

De andere kunstenaars die aan de expositie deelnemen zijn Viola Holman, Afra Hartog en Klara van Langevelde. Allen met een eigen invalshoek en met werk dat zeer de moeite waard is om te gaan bekijken. Afra liet me aan de uitnodigende tafel met koffie en thee zien hoe ze vormen boetseert met  behulp van een viltnaald uit schapenwol.

Kunst moet gezien worden

Mijn complimenten voor de vrijwilligers van Kunstencentrum K38. Wat een mooie tentoonstelling hebben jullie georganiseerd. De tentoonstelling biedt boeiend werk in grote verscheidenheid. Ook jullie gastvrijheid en het organiseren van activiteiten om kinderen en volwassenen in contact te brengen met techniek en materiaal is geweldig.

Mensen, ga kijken!

Wool is Cool 2 is nog tot en met 24 februari te zien in het Kunstencentrum K38 in Roden.

Openingstijden woensdag t/m zondag van 13.00 -17.00 uur

Reacties (1)

  1. Monique Stienstra

    Wat een mooi en inspirerend stuk heeft u geschreven mevrouw Diekman! Het is idd zeer de moeite waard om deze bijzondere expositie te bezoeken- dank voor uw prachtige bijval.
    Met vr grt.

Reacties plaatsen niet mogelijk.