Kijken naar Textielkunst

Heerlijk vind ik het om textielkunst op dit moment met eigen ogen te kunnen zien. En het is fijn voor de kunstenaars dat hun werk bekeken wordt. De Vezelredactie geeft u een paar heerlijk kijktips. Drie verschillende tentoonstellingen van kunstenaars die een groep vormen of kunstenaars die gewerkt hebben aan een gezamenlijk thema. Een zeer gevarieerd aanbod van technieken en kunstwerken in Leiden, Woerden en Oldeberkoop. Voor mij geldt: Ter plekke kunstwerken kijken geeft een intense beleving van stof, structuur, vorm en leidt tot zien.

Prikkel-draad in het Leids Wevershuis

Willy Jager

Het Leids Wevershuis is enorm blij dat ze 5 september weer open kunnen. Prikkel-draad, een groep van 4 kunstenaars die voornamelijk werken met textiel en/of textiele technieken maakt hier haar debuut. Doordat ze veel verschillende technieken en materialen gebruiken is de wisselwerking tussen de leden erg stimulerend. De tentoonstelling: Changes are Beautiful toont werk van Ardie den Boer, Trees Stoof, Willy Jager en Nicoline Schuijt.

In den Vreemde in Stadsmuseum Woerden

New gold dream / Alexandra Drent

Wat een reizende monnik al niet te weeg kan brengen. Tien textielkunstenaars lieten zich inspireren door de reizen van Bonifatius. In 2020 is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik  voor de tweede keer naar de Lage Landen reisde. In deze bijzondere tentoonstelling in het Stadsmuseum in Woerden vormen de kunstwerken een nieuw verhaal over Bonifatius, zijn reizen en zijn werk.  De tentoonstelling sluit aan bij het thema van ‘in den vreemde gaan’. Het reizen en je settelen in een vreemde omgeving.  De kunstwerken variëren van een zeer fijn en gedetailleerd geborduurde kazuifel tot wandkleden, viltwerk, vlechtwerk en textiele sculpturen. Kortom een heel gevarieerde expositie met een heel actueel thema!

Zeeuws Textiel Collectief in HAWAR

Tini van Berber

Het Zeeuws Textiel Collectief heeft een jubileumtentoonstelling in de galerie van textielinstituut HAWAR in Oldeberkoop. De 7 leden tonen hedendaagse textielkunst, individueel werk maar ook groepsprojecten. De werken lopen uiteen van maatschappijkritische kunst tot grafisch strak en kleurrijk. De gemeenschappelijke deler is altijd ‘textiel’ en de zin om textielkunst onder de aandacht te brengen. De groep brengt een breed scala aan textieltechnieken zoals weven, vilten, borduren en assemblage, altijd in een hedendaagse context.

Changes are beautiful te zien van 5 september – 1 november 2020 in hetLeids Wevershuis

In den Vreemde te zien van 09 september 2020 – 10 januari 2021 in Stadsmuseum Woerden

Jubileumtentoonstelling Zeeuws Textielcollectief te zien van 7 augustus 2020 – 1 november 2020 in HAWAR