Inhoudszoeker Vezel

Vezel magazine jaargang 41 - 2021
Alle uitgaven van Vezel in 2021 (jaargang 41)

Een nieuw jaar ligt voor ons. De redactie bruist en zit boordevol ideeën voor de komende 4 uitgaves in 2022. Tijdens de jaarwisseling heeft Jan Jouke Harms niet stil gezeten. Alle Vezels uit 2021 zijn voorzien van een inhoudsopgave op de website en op onderwerp gerangschikt. Ook een deel van de vorige jaargangen zijn zo te vinden. Zoek je iets over breien, haken, weven ….. klik op archief. Daaronder kun je verder zoeken op de verschillende jaargangen en de inhoudszoeker.

Solar dye / Adrian Salomé

Verven

We kregen veel reacties op het artikel: Natuurlijk verven en meer… Solar Dyeing van Adrian Salomé. Verschillende lezers hebben dit uitgeprobeerd tijdens de mooie zomerse dagen. Hoe gaat dit in zijn werk? De natuurlijke warmte van de zon zorgt dat de kleurstoffen die in een plant zitten vrijkomen en opgenomen worden door de Vezels. Wat je nodig hebt zijn glazen pottten, wol en zijde om te verven. En natuurlijk bloemen en planten uit de omgeving en beitsmiddel.

Yilflower / Mathilde Jongbloed

Breien

Vele verzoeken kwamen er binnen voor het patroon van de Yilflower van Mathilde Jongbloed. De fair isle doek heeft ze zelf ontworpen en gebreid. Een oud borduurpatroon van DMC brengt haar op een vaag uitgangspunt van krullen, spiralen en bloemachtige vormen. Het is in één woord prachtig geworden. We zijn nieuwsgierig of lezers ook zelf zijn gaan ontwerpen.

Kous van tante Lien

Herstellen, hergebruik en restgebruik

Het afgelopen jaar is er regelmatig aandacht besteed aan manieren van herstellen van kleding. Het hergebruiken van stoffen, kleding en materialen en het opmaken van resten. Ontroerend was de column van Meinie Wardenier over de sok van Mariskes tante Lien. Visible mending nu volop in de belangstelling, maar destijds een teken van armoede, zuinigheid en gehecht zijn aan spullen.

Atlas der streekdrachten / Attje Oosterhuis

Ook Attje Oosterhuis koestert hergebruik. Met haar werk “Atlas der streekdrachten” combineerde ze oude atlaskaarten met borduurwerk van specifieke klederdrachten. Hiermee won ze de prijs van de Textielwedstrijd Windstreken.

Een kleine greep uit de inhoudszoeker van Vezel 2021 op de website van Vezel. Het is heerlijk om te struinen door de vele artikelen en te zien hoeveel moois er is verschenen. Ik wens jullie veel plezier.

Mis je een nummer of ben je geen abonnee en geïnteresseerd in een bepaalde uitgave. Losse nummers zijn altijd te bestellen.