In de ban van Japan – deel 4: Tsujigahana

kubota_kimono

Een van de kimono´s van Itchiku Kubota

Wat hebben Harm Harms en Itchiku Kubota met elkaar gemeen? Wellicht de passie voor experimenteren met traditionele oude textiele ambachten en deze in een nieuw jasje steken. En Kubota deed dat zelfs letterlijk; hij blies een uitgestorven techniek nieuw leven in en wist hiermee van de eenvoudige kimono een kunstwerk te maken.

Tsujigahana is in 1937, als Kubota (1917-2003) een bezoek brengt aan het Tokyo National Museum, een uitgestorven Japanse textielkunst uit de 14e – 17e eeuw, die toegepast werd voor het maken van bijzondere kimono´s. Daarbij kwamen verschillende ambachten aan bod, zoals schilderen, tekenen, borduren en verven. Kubota besluit zich te verdiepen in deze techniek en weet een geheel eigentijdse visie op deze textiele werkvorm te creëren door het gebruik van moderne materialen, vormen en dessins.  De motieven op zijn kimono´s vormen tezamen een uitgestrekt landschap, terwijl elke kimono ook als afzonderlijk kledingstuk beschouwd kan worden.

shibori1Terug naar Harm Harms. Tijdens het Textielfestival in Leiden vorig jaar waren 16 kimono´s van Kubota te bewonderen in het Sieboldhuis. Harm raakt geïntrigeerd door vooral de manier van verven, oftewel shibori, en gaat ermee aan de slag. Wat dat heeft opgeleverd, kun je binnenkort zien en lezen in Vezel!

Voor hen die deze kimono’s vorig jaar hebben gemist: in de MoMu Galerij te Antwerpen is tot 19 juni een tentoonstelling te zien waarin zes kimono’s uit Kubota’s onvoltooide reeks Symphony of Light en twee kimono’s uit zijn reeks Mount Fuji te bewonderen zijn.

Meer informatie: MoMu Antwerpen